Skip to main content

Λιβύη: Κυρώσεις της ΕΕ σε 3 εταιρείες για παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ

Κυρώσεις σε τρεις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας τουρκικής, επέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι τρεις εταιρείες ενέχονται σε παραβιάσεις του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που είχαν κηρύξει σε βάρος της Λιβύης τα Ηνωμένα Έθνη, απόφαση την οποία κατήγγειλε με έντονο τρόπο η Τουρκία.

Πέραν της τουρκικής Avrasya Shipping, οι άλλες δύο εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Med Wave Shipping (Ιορδανία) και η Sigma Airlines (Καζακστάν), σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΕ, στην οποία τονίζεται επίσης πως επιβλήθηκαν κυρώσεις σε δύο Λίβυους, που φέρονται να ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε την Παρασκευή, σε επίπεδο πρεσβευτών, και οριστικοποιήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του συμβουλίου τους χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για το ότι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις ενέχονται σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων και ότι τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία εντός δικαιοδοσίας ΕΕ θα παγώσουν και δεν θα μπορούν πλέον να έχουν σχέσεις με εταιρείες χωρών-μελών της ΕΕ, ούτε πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Η απόφαση αυτή αντανακλά «τη στρατηγική αξιοποίηση από την ΕΕ του καθεστώτος των κυρώσεών της και τη δυνατότητά της να αντιδρά στις εξελίξεις επί του πεδίου για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία και να αποτρέψει όσους διέπραξαν ή διαπράττουν παραβιάσεις από το να διαπράξουν νέες», σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει τη ναυτική αποστολή Ειρήνη στην περιοχή, για να επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Αυτή επέτρεψε να «τεκμηριωθούν» πολλές περιπτώσεις παραβίασης του εμπάργκο που διαπράττονται από την Τουρκία, σύμφωνα με διπλωμάτες. Τα μέσα της αποστολής αναμένεται να ενισχυθούν, σημείωναν χθες.

Οι παραβιάσεις «υπονομεύουν την πολιτική διαδικασία» με σκοπό «να δοθεί τέλος στη σύρραξη στη Λιβύη», εξηγούσαν οι ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες.

Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις θα παραδοθούν στον ΟΗΕ, ο οποίος ενδέχεται να αποφασίσει επίσης την επιβολή κυρώσεων.

Η ΕΕ διευκρινίζει πως η Avrasya Shipping εκμεταλλεύεται το πλοίο Cirkin, το οποίο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, παραβίασε το εμπάργκο όπλων, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.

Η Τουρκία κατήγγειλε από την πλευρά της την ευρωπαϊκή απόφαση. «Σε μια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, το να λαμβάνεται μια τόσο λαθεμένη απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρό», έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή δεν έχει «καμία αξία», κατά την άποψη της Άγκυρας.

Η Άγκυρα εξάλλου εναντιώνεται στην ναυτική επιστολή Ειρήνη, που διατείνεται πως επιλέγει να «αγνοεί» τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, «ιδίως από πλευράς των ΗΑΕ». «Η (ναυτική) αποστολή Ειρήνη της ΕΕ ανταμείβει τον Χάφταρ και τιμωρεί τη λιβυκή κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη», διατείνεται η τουρκική διπλωματία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP