Skip to main content

Υπόθεση Μπάιντεν: Η μαρτυρία, το τηλεφώνημα και η απορία Ζελένσκι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πολιτικός σεισμός» στις ΗΠΑ με την αποκαλούμενη υπόθεση Μπάιντεν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτέθηκε δυνητικά σε «σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας» όταν πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το κείμενο αυτό, που δεν είχε δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνεται στη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες που εξέφρασε ένας ανώνυμος «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος». Πρόκειται για ένα μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών που έκανε την καταγγελία σχετικά με το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Η γνωμοδότηση αυτή δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι «κίνδυνοι αντικατασκοπείας». Πρώην αξιωματούχοι όμως είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι Ρώσοι κατάσκοποι θα μπορούσαν να λάβουν γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος, προτού να δημοσιοποιηθεί και να το χρησιμοποιήσουν για να ασκήσουν πιέσεις στον Τραμπ.

Η γνωμοδότηση του υπουργείου παρέχει κάποιες πληροφορίες για τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρει ότι το πρόσωπο αυτό άκουσε από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι ο Τραμπ έκανε κάποιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τις οποίες θεώρησε ότι «επιδίωκε να πιέσει (τον Ζελένσκι) να αναλάβει επισήμως δράση για να βοηθήσει στην επανεκλογή του προέδρου το 2020».

Στην περίληψη του τηλεφωνήματος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να εξετάσει τις ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες ότι ο Τζο Μπάιντεν, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος, ζήτησε να απολυθεί ένας εισαγγελέας επειδή διενεργούσε έρευνα για την εταιρεία για την οποία εργαζόταν ο γιος του, ο Χάντερ Μπάιντεν

Η νομική γνωμοδότηση συντάχθηκε από την Υπηρεσία Νομικών Συμβουλών του υπουργείου Δικαιοσύνης για να στηρίξει την άρνηση του Τζόζεφ Μαγκουάιρ, του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) να στείλει την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στο Κογκρέσο.

Σήμερα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν άσκησε καμία πίεση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι θύμα «του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην αμερικανική ιστορία». Όμως οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο τους δικαιώνει.

Η καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος θα διαβιβαστεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου

Τα μέλη των Επιτροπών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας θα μπορέσουν να διαβάσουν την καταγγελία που υπέβαλε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα στέλεχος του Κογκρέσου, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι θα υποβληθούν δύο αντίγραφα αυτής της καταγγελίας.

Ο βουλευτής Ντέβιν Νούνες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής, είπε ότι η DNI (διεύθυνση υπηρεσιών πληροφοριών) θα δώσει τα αντίγραφα και όλα τα μέλη της Επιτροπής «θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν» αυτό το κείμενο.

Ζέλενσκι: «Πίστευα ότι θα έδιναν στη δημοσιότητα το δικό τους μέρος»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως πίστευε ότι μονάχα η αμερικανική πλευρά του τηλεφωνήματος με τον Ντόναλντ Τραμπ θα δινόταν στη δημοσιότητα.

«Προσωπικά πιστεύω ότι ορισμένες φορές τέτοιου είδους τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ προέδρων ανεξαρτήτων χωρών δεν θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα» είπε ο Ζελένσκι σε ουκρανικά ΜΜΕ, σε μια ενημέρωση στη Νέα Υόρκη, που προβλήθηκε στην Ουκρανία.

«Απλά πίστευα ότι θα έδιναν στη δημοσιότητα το δικό τους μέρος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP