Skip to main content

UNICEF: Φόβοι για ραγδαία αύξηση της στρατολόγησης παιδιών στο Ν. Σουδάν

Φόβους για την επαπειλούμενη «νέα απότομη αύξηση» της στρατολόγησης παιδιών στο Νότιο Σουδάν, μετά την πρόσφατη έξαρση της βίας που έθεσε σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία στη χώρα, εξέφρασε χθες η UNICEF.

«Η UNICEF φοβάται μια πιθανή νέα απότομη αύξηση της στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζάστιν Φορσάιθ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

Η UNICEF έχει καταγράψει τη στρατολόγηση 16.000 παιδιών στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 λόγω πολιτικών και εθνοτικών διαφορών και της σύγκρουσης ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, πρώην αντιπρόεδρο, Ρικ Μάκαρ και τον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιρ.

Περίπου 650 παιδιά έχουν ήδη στρατολογηθεί από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη UNICEF. «Παιδιά συνεχίζουν να στρατολογούνται και να χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες οργανώσεις παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής», ανέφερε η UNICEF, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι 13.000 παιδιά στο Νότιο Σουδάν αγνοούνται ενώ άλλα 250.000 υφίστανται «πολύ σοβαρό» υποσιτισμό.

Η UNICEF κάλεσε παράλληλα να διακοπεί άμεσα η «συστηματική χρήση των βιασμών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και των απαγωγών ως όπλων πολέμου».