Skip to main content

Τηλεφωνικές συνομιλίες Μπάιντεν με Αναστασιάδη – Ακιντζί

Χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είχε χθες ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη τους κ. Αναστασιάδη και Ακαντζί για την πρόοδο που καταγράφεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες πριν ταξιδέψουν για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τα τέλη του 2016», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, επικαλούμενη πηγές, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε μια λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να μεταβιβάσει στην Άγκυρα ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νοιώθουν όλοι ασφαλείς».

Η νέα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και στο πλαίσιό της θα γίνουν επτά συνολικά συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καθορισθεί η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συζήτηση θα αφορά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και τα σημεία στα οποία, είτε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση, είτε καταγράφηκαν διαφορές.