Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να χειριστεί την κρίση

Η βία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ γίνεται όλο και πιο σοβαρή, ομολόγησε η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, για να προσθέσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι μπορεί να χειριστεί την κρίση.

Η Κάρι Λαμ μίλησε δημόσια για πρώτη φορά από τυν Κυριακή, οπότε η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα, με την αστυνομία να πυροβολεί για πρώτη φορά προς το μέρος των διαδηλωτών και να κάνει χρήση αντλιών νερού, αλλά και τους διαδηλωτές να απαντούν με βόμβες μολότοφ.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε ως αντίδραση σε ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Το ημιαυτόνομο έδαφος, ένα από τα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, μαστίζεται από τον Ιούνιο από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Οι διαδηλώσεις συνιστούν επίσης τη μεγαλύτερη εξέγερση και μία τεράστια πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγκ από όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2012.

Περισσότερες διαδηλώσεις προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, δημιουργώντας μια άμεση πρόκληση για τις αρχές του Πεκίνου, οι οποίες σκοπεύουν να βάλουν τέλος στις αναταραχές πριν από την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την 1η Οκτωβρίου.

Το Πεκίνο προειδοποίησε και πάλι την Τρίτη τις ξένες κυβερνήσεις που παρεμβαίνουν στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ, μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, όπου οι ηγέτες των ηγετών επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών απηύθυναν έκκληση να αποφευχθεί η βία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters