Skip to main content

Ηχηρές παραιτήσεις και καταγγελίες στην Επιτροπή για τα Panama Papers

Την παραίτησή τους από την Επιτροπή διερεύνυσης του πολύκροτου σκανδάλου των Panama Papers υπέβαλαν ο Νομπελίστας Οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Ελβετός ειδικός στην καταπολέμηση της διαφθοράς, Μαρκ Πιέθ, καταγγέλοντας κυβερνητικές παρεμβάσεις. 

Η επταμελής Επιτροπή συστήθηκε τον Απρίλιο του 2016 από την κυβέρνηση του Παναμά, η οποία θέλησε να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι θα εντείνει τη μάχη της κατά των φαινομένων φοροαποφυγής και διαφθοράς. Ήταν ένα μήνυμα, που ήθελαν να στείλουν στους πολίτες τους, αλλά και συνολικά στη διεθνή κοινότητα, σε μία περίοδο κατά την οποία είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής. 

Σε δηλώσεις του στο BBC ο Μαρκ Πιέθ απκάλυψε ότι έλαβε επιστολή από τις αρχές του Παναμά, στο οποίο αναφερόταν ότι θα έχουν εκείνες τον τελευατίο λόγο για το εάν θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα ευρήματα της Επιτροπής. «Μας ξεκαθάρισαν ότι εκείνες θα αποφασίσουν τι θα δημοσιευθεί και τι όχι» τόνισε, προσθέτοντας ότι «βρίσκονται ακόμη σε στάδιο άρνησης». 

Από την πλευρά του ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τόνισε στο Reuters ότι η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την απουσία διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας. «Πίστευα ότι η κυβέρνηση ήταν περισσότερο δεσμευμένη, αλλά προφανώς δεν είναι» σχολίασε. «Είναι εντυπωσιακό πως προσπάθησαν να μας υπονομεύσουν» κατέληξε.