Skip to main content

Δεν υποχωρεί η μεγαλύτερη καταιγίδα στην ιστορία του Τέξας

Η πόλη του Χιούστον, στο Τέξας των ΗΠΑ, έχει χτυπηθεί από την μεγαλύτερη καταιγίδα στην ιστορία της πολιτείας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η βροχή έφτασε τα 75 εκατοστά, σαν αποτέλεσμα του περάσματος του τυφώνα Χάρβεϊ, μετατρέποντας τους δρόμους του Χιούστον σε ορμητικά ποτάμια.

Υπολογίζεται ότι η ποσότητα νερού η οποία πέφτει υπό κανονικές συνθήκες στην πόλη σε έναν χρόνο έχει συμπληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους πέντε, ενώ ελικόπτερα διασώζουν ανθρώπους ακόμη και από οροφές σπιτιών.

Με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αντιμετωπίζουν χιλιάδες περιστατικά, τμήμα των πληγέντων αναγκάζεται να αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα της καταιγίδας με ίδια μέσα.

Ο Χάρβεϊ έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί τυφώνας επιπέδου 4, για να υποβαθμιστεί αργότερα σε τροπική καταιγίδα.

Περί τις 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν εντός του Χιούστον, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ και γύρω από αυτό, όπου ζουν συνολικά 6,6 εκατομμύρια κάτοικοι.

Οίκος ευγηρείας ο οποίος πλημμύρισε στο Ντίκινσον, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, εκκενώθηκε με ελικόπτερο, μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υπέργηρες γυναίκες να «κολυμπούν» ουσιαστικά στο νερό στο σαλόνι του.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κατάσταση», ενώ η περιοχή του Χιούστον έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σοβαρής πλημμύρας, που κάνει τις μετακινήσεις σχεδόν αδύνατες..

Χιλιάδες οικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο βασικά αεροδρόμια, με τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης να έχουν πλημμυρίσει.

Ολόκληρα προάστια του Χιούστον έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά στο νερό, καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ και οι αυτοκινητόδρομοι είναι σχεδόν απροσπέλαστοι.

Η καταιγίδα δεν δείχνει προς το παρόν σημάδια ύφεσης.

Ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ προειδοποίησε τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν τους δρόμους και να μην πιστέψουν ότι η καταιγίδα έχει τελειώσει.

naftemporiki.gr