Skip to main content

Μπορέλ: Μεγάλη η ανησυχία της ΕΕ για το Καζακστάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ» από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν και η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας θυμίζει «καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Γιοσέπ Μπορέλ.

«Μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» στο Καζακστάν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

Νέος κύκλος βίας μαίνεται στην κύρια πόλη του Καζακστάν την Πέμπτη, αφού η Ρωσία εφόρμησε με αλεξιπτωτιστές τη νύχτα για να καταπνίξει μια εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα στο πρώην σοβιετικό κράτος που ήταν στενά σύμμαχος με τη Μόσχα.

Η αστυνομία στην κύρια πόλη Αλμάτι είπε ότι σκότωσε δεκάδες ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 2.000 άτομα συνελήφθησαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν είπαν εκδίωξαν σήμερα τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

naftemporiki.gr