Skip to main content

Γερμανία: «Όχι» στο lockdown λέει η κυβέρνηση παρά την άνοδο των κρουσμάτων

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θέλει να επιβάλει νέο lockdown παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 αυξάνεται ραγδαία λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

“Θέλουμε να αποφύγουμε τα γενικευμένα κλεισίματα ολόκληρων περιοχών στο μέλλον”, επεσήμανε ο Λίντνερ μιλώντας στις εφημερίδες Stuttgarder Nachrichten και Neue Berliner Redaktionsgesellschaft.

“Στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την κοινωνική ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγουμε τη ζημιά για την κοινωνία όσο το δυνατόν περισσότερο”, εξήγησε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανέφερε χθες  ότι «Δυστυχώς θα χρειαστούν αυστηρότεροι περιορισμοί για να αντιμετωπίσουμε το ισχυρό κύμα που μας πλήττει»,, προειδοποιώντας ξανά για την απειλή που δημιουργεί η ταχέως εξαπλούμενη μετάλλαξη Ομικρον.  

Ο Λάουτερμπαχ είπε ότι θα προτείνει πρόσθετα μέτρα που θα συζητηθούν στις συνομιλίες της Παρασκευής με τους περιφερειακούς ηγέτες υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, χωρίς ωστόσο δεν έδωσε επτομέρειες. Επεσήμανε όμως ότι, στόχος του είναι να αποτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους  ανεμβολίαστους πολίτες, από το να καταλήξουν στην εντατική.

Ο Λάουτερμπαχ τόνισε ακόμη ότι «Οι μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένης της φάσης κατά την οποία ο ιός εξαπλώνεται στο σώμα και της φάσης κατά την οποία ένα άτομο είναι μεταδοτικό, είναι πολύ μικρότερος με την Όμικρον». «Έτσι μπορούμε να μειώσουμε τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας σε κάποιο βαθμό χωρίς να αναλάβουμε κανέναν κίνδυνο», συμπλήρωσε. 

Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ταχεία αύξηση των μολύνσεων που παρατηρείται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, αν και το ποσοστό επίπτωσης των επτά ημερών έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά αφού έπεσε το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου.

Εχει όμως σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες: το 71,3% του πληθυσμού της είναι πλήρως ανοσοποιημένο κατά της covid-19 και το 39,3% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας ανακοίνωσε 58.912 νέα κρούσματα covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο, αύξηση κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 346 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας σε 112.925.

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της στρατηγικής της κυβέρνησης για την πανδημία εντείνονται σε όλη τη Γερμανία, με ορισμένες διαδηλώσεις να γίνονται βίαιες.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης, αλλά προειδοποίησε ότι οι αρχές θα πατάξουν τους διαδηλωτές που φέρονται βίαια. 

«Όταν οι άνθρωποι γίνονται ριζοσπαστικοί και καταχρηστικοί, τότε νομίζω ότι περνάνε το όριο. Τότε το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters