Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, καταβάλλει τις ύστατες προσπάθειες να παραμείνει στον θώκο, πραγματοποιώντας το πολυαναμένομενο διάγγελμα μετά τη συντριπτική ήττα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης 7 Μαΐου.
«Έγιναν λάθη, απαιτείται αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνησή του «έκανε λάθη», αλλά υποστηρίζει ότι «πήρε τις σωστές μεγάλες πολιτικές αποφάσεις» – αναφερόμενος στον πόλεμο με το Ιράν και στις «επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες».
Χαρακτήρισε τις εκλογικές ήττες των Εργατικών «σκληρές» και είπε ότι γνωρίζει ότι «ο κόσμος είναι απογοητευμένος» μαζί του: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμφιβάλλουν για μένα και ξέρω ότι πρέπει να τους αποδείξω ότι κάνουν λάθος, και θα το κάνω», είπε.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «η σταδιακή αλλαγή δεν αρκεί» όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόσθεσε ότι για τους Βρετανούς «η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα».
Μια νέα κατεύθυνση
Ο Στάρμερ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανασυγκρότηση της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, που θα χαρακτηρίσει, όπως είπε, την κυβέρνηση των Εργατικών. Πρόσθεσε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαράξει μια «νέα κατεύθυνση για τη Βρετανία», στην «καρδιά της Ευρώπης».
Ανακοίνωσε επίσης ότι «θα κατατεθεί νομοσχέδιο» την Τετάρτη για να δοθούν στην κυβέρνηση εξουσίες ώστε να αναλάβει «την πλήρη ιδιοκτησία της British Steel».
Το BBC ρώτησε τον πρωθυπουργό αν η σημερινή ομιλία θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του στο Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Στάρμερ να απαντά ότι χαράζει «την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε». Προσέθεσε μάλιστα ότι κατανοεί το «τεράστιο μέγεθος» του έργου που έχει μπροστά του, όταν ρωτήθηκε αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Εργατικού Κόμματος. «Αυτή είναι η Βρετανία για την οποία θα αγωνιστώ», είπε ο Στάρμερ όταν πιέστηκε να απαντήσει αν θα μετέχει σε μια κούρσα ηγεσίας του κόμματος.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












