32 Κουβανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, στην πρωτεύουσα Καράκας και σε άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η Αβάνα.
«Εξαιτίας της εγκληματικής επίθεσης που διαπράχθηκε από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας (…) έχασαν τη ζωή τους 32 Κουβανοί κατά τη διάρκεια μαχών», εξήγησε η κυβέρνηση του προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με ανακοίνωσή της που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.
Διήμερο εθνικό πένθος
Οι στρατιωτικοί των κουβανικών επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων και στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτελούσαν αποστολές στη Βενεζουέλα «κατόπιν αιτήματος των ομολόγων οργάνων» της χώρας, τόνισε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι κηρύσσει διήμερο εθνικό πένθος σήμερα Δευτέρα 5η Ιανουαρίου και αύριο Τρίτη 6η Ιανουαρίου σε ένδειξη φόρου τιμής στους πεσόντες και ότι λεπτομέρειες για τις κηδείες τους θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι στρατιωτικοί «εκπλήρωσαν με αξιοπρέπεια και ηρωισμό το καθήκον τους κι έπεσαν αφού πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση, σε μάχη με τους επιτιθέμενους ή εξαιτίας βομβαρδισμών», κατά την ανακοίνωση της Αβάνας.
«Τιμή και δόξα στους γενναίους κουβανούς μαχητές που έπεσαν πολεμώντας τους τρομοκράτες με αυτοκρατορική στολή», υπερθεμάτισε μέσω X ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι «πολλά» μέλη του κουβανικού προσωπικού ασφαλείας του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο σκοτώθηκαν στην αμερικανική επιχείρηση του Σαββάτου. «Ξέρετε, σκοτώθηκαν πολλοί Κουβανοί χθες», είπε σε αντιπροσώπους του Τύπου στο προεδρικό αεροσκάφος, υπήρξαν «δυστυχώς πολλοί νεκροί στην άλλη πλευρά».
Το Καράκας, τουλάχιστον ως αυτό το στάδιο, δεν έχει δημοσιοποιήσει απολογισμό των νεκρών και των τραυματιών στην επίθεση των ΗΠΑ. Πηγή της εφημερίδας New York Times στην κυβέρνηση στο Καράκας έκανε λόγο μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί την ημέρα της επίθεσης για περίπου σαράντα νεκρούς.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












