Skip to main content

Από μια κλωστή κρέμεται το Ποκρόφσκ: Κατάληψη της πόλης ανακοίνωσε η Μόσχα – Ελέγχουμε ακόμα το βόρειο τμήμα, απαντάει το Κίεβο

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Το «ύποπτο» timing της ανακοίνωσης

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, με το Κίεβο να απαντάει υποστηρίζοντας ότι ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να ελέγχουν το βόρειο τμήμα της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε χθες την πλήρη κατάληψη του Ποκρόφσκ, μετά τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού στρατού. Ο Πούτιν επισκέφθηκε το διοικητήριο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ενημερώθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς σχετικά με τις εξελίξεις στα μέτωπα των μαχών στην Ουκρανία.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το Κρεμλίνο, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, εμφανίζεται να περιγράφει λεπτομερώς τα πρόσφατα κέρδη των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. Εδώ και μήνες, η Ουκρανία αγωνίζεται να συγκρατήσει τα ρωσικά στρατεύματα, ιδίως γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ, στα βόρεια, και Ποκρόφσκ, στα νότια. Στο βίντεο ο Γκερασίμοφ υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τελικά καταλάβει το Ποκρόφσκ.

Η συνάντησή τους φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, αλλά το βίντεο κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου, την παραμονή δηλαδή της επίσκεψης του απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.

Ωστόσο, το 7ο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων εφόδου της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης ότι ελέγχει το βόρειο τμήμα της πόλης και διεξήγαγε επιθέσεις στο νότιο τμήμα της, όπου κυριαρχούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Εάν επιβεβαιωθεί, η «πτώση» της πόλης δίνει στη Μόσχα την ευκαιρία να κινηθεί βόρεια προς τις δύο μεγαλύτερες πόλεις που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιοχή του Ντονέτσκ, το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ. Ο έλεγχος του Ντονέτσκ είναι άλλωστε η βασική προτεραιότητα της Ρωσίας όσον αφορά το εδαφικό ζήτημα στον πόλεμο. Η Μόσχα θέλει να καταλάβει την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουγκάνσκ (που ελέγχει σχεδόν εξ΄ολοκλήρου) και Ντονέτσκ (που δεν ελέγχει πλήρως), όπου βρίσκεται το Ποκρόφσκ.

Το «ύποπτο» timing

Η κατάληψη του Ποκρόφσκ από τις ρωσικές δυνάμεις θεωρείτο θέμα χρόνου, ωστόσο, υπάρχει η πεποίθηση στους αναλυτές ότι ίσως η Μόσχα προχώρησε πρόωρα στην ανακοίνωση της κατάληψης για να εκμεταλλευθεί το timing των διαπραγματεύσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ποκρόφσκ, αν και παραμένει ασαφές εάν οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν περιορισμένες διάσπαρτες θέσεις στο βόρειο Ποκρόφσκ, αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού think tank, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την κατάληψη του Ποκρόφσκ, παρά το γεγονός ότι επιχειρούν εντός της πόλης για πάνω από 120 ημέρες.

Το Κρεμλίνο πιθανώς βιάστηκε να ανακοινώσει την κατάληψη του Ποκρόφσκ την 1η Δεκεμβρίου, όπως έχει πράξει και για πολλούς άλλους οικισμούς στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που διεξάγονται σήμερα στη Μόσχα, εκτίμησαν οι αναλυτές.

Ο Πούτιν είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, σήμερα, εν μέσω έντονων προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.