Skip to main content

Αμβέρσα: Στον υπόκοσμο των κοσμημάτων μετά τη ληστεία του Λούβρου

YOAN VALAT/ΕΠΑ

Η βελγική πόλη, κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών, αντιμετωπίζει ένα δίκτυο παράνομων πωλήσεων και «fencing» κλεμμένων κοσμημάτων, κυρίως μέσω εμπόρων γεωργιανής καταγωγής, ενώ οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τη λεία αξίας 102 εκατ. δολαρίων.

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Τις ώρες μετά τη ληστεία στο Λούβρο, η βελγική αστυνομία έλαβε ειδοποίηση από τους Γάλλους συναδέλφους τους, ζητώντας να έχουν το νου τους για οποιονδήποτε προσπαθούσε να πουλήσει τα κλεμμένα κοσμήματα, σύμφωνα με δύο αστυνομικούς της Αμβέρσας.

Η ειδοποίηση ήρθε μέσω του δικτύου “Pink Diamond”, ενός ασφαλούς καναλιού υπό την εποπτεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιβολής του νόμου Europol, που συγκεντρώνει ερευνητές εξειδικευμένους σε κλοπές υψηλής αξίας.

Η Αμβέρσα, βελγικό λιμάνι, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών από τον 16ο αιώνα. Οι χονδρέμποροι της πούλησαν πέρυσι μόνοι τους διαμάντια αξίας σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, τα τελευταία 30 χρόνια, η Αμβέρσα αντιμετωπίζει προβλήματα με ένα αυξανόμενο υπόκοσμο, στον οποίο ανήκουν εκατοντάδες καταστήματα χρυσού και κοσμημάτων που λειτουργούν κυρίως από άτομα γεωργιανής καταγωγής, σύμφωνα με αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστικά έγγραφα και δημοτικά αρχεία από Βέλγιο και Γαλλία.

Παρότι τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα είναι νόμιμες επιχειρήσεις, κάποια προσφέρουν σε εγκληματίες από όλη την Ευρώπη ένα κανάλι για να πουλήσουν κλεμμένο χρυσό ή κοσμήματα — μια διαδικασία γνωστή ως “fencing”.

Οι γαλλικές αρχές έχουν θέσει τέσσερα άτομα υπό επίσημη έρευνα σε σχέση με τη ληστεία στο Λούβρο, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακτήσει κοσμήματα αξίας 102 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το κυνήγι. Όταν ρωτήθηκε αν η Αμβέρσα αποτελεί αντικείμενο της γαλλικής έρευνας, η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε: «Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται».

Η αστυνομία της Αμβέρσας κινητοποιήθηκε αμέσως μετά την ειδοποίηση του “Pink Diamond”, είπαν οι δύο αστυνομικοί.

«Από τη στιγμή που συνέβη αυτό… ειδικά στην Αμβέρσα, με όλα τα κοσμηματοπωλεία, είμαστε σε επιφυλακή», είπε ο ένας.

Εξέτασαν τα βίντεο ασφαλείας για γαλλικές πινακίδες και χρησιμοποίησαν πληροφοριοδότες για συμβουλές σχετικά με όποιον προσπαθούσε να πουλήσει τα κοσμήματα. Η αστυνομία προειδοποίησε επίσης κάποιους κοσμηματοπώλες να μην αγγίξουν τη λεία.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη γαλλική έρευνα.

Αμφισβητούμενες πρακτικές και γεωργιανοί έμποροι

Οι Γεωργιανοί έμποροι άρχισαν να εγκαθίστανται στην Αμβέρσα τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, λέει η αστυνομία. Πολλοί είχαν υπόβαθρο στο εμπόριο μετάλλων και στενούς δεσμούς με τους Εβραίους εμπόρους διαμαντιών της πόλης.

Σήμερα λειτουργούν περίπου 300 καταστήματα κοσμημάτων γύρω από τη συνοικία διαμαντιών, εκ των οποίων περίπου το ένα τέταρτο εμπλέκεται σε “fencing” κλεμμένων προϊόντων, ανέφεραν οι αστυνομικοί.

Το Antwerp World Diamond Centre, ένας εμπορικός φορέας που εκπροσωπεί τους χονδρέμπορους, είπε στο Reuters ότι η φήμη της πόλης “κινδυνεύει περιστασιακά” λόγω της σύνδεσης με κοσμηματοπώλες με “αμφισβητούμενες πρακτικές… ξέπλυμα χρημάτων”.

Ο κλάδος των διαμαντιών της Αμβέρσας ήδη αντιμετωπίζει απαγόρευση των ρωσικών λίθων από τις χώρες της G7 και πλημμύρα από εργαστηριακά διαμάντια, που έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλές τιμές και εκκλήσεις για διάσωση του κλάδου.

Ωστόσο, για κάποιους κοσμηματοπώλες, οι δουλειές ανθούν.

Κάποιοι ύποπτοι «μεσάζοντες» κυκλοφορούν στην πόλη με Mercedes-Benz S-Class, ανοίγουν τακτικά νέα καταστήματα και αγοράζουν ακριβές ξένες περιουσίες, είπε ένας από τους αστυνομικούς.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα δύο κόσμοι εδώ», είπαν. «Αυτοί που δουλεύουν σκληρά, είναι νόμιμοι… και αγωνίζονται να επιβιώσουν, και αυτοί που φαίνεται ότι κάνουν καλές δουλειές στην ίδια γειτονιά πουλούν τα ίδια προϊόντα».

Ο δικηγόρος Κρις Λούικς, που έχει υπερασπιστεί πολλούς κοσμηματοπώλες γεωργιανής καταγωγής, δήλωσε ότι οι κανονισμοί συμμόρφωσης είναι αυστηροί, ενώ οι κοσμηματοπώλες υπόκεινται σε τακτικούς αστυνομικούς ελέγχους.

Το έγκλημα ως πηγή εισοδήματος και η διαδρομή των κλεμμένων

Η εγκληματικότητα στη Γαλλία υπήρξε αξιόπιστη πηγή εισοδήματος για τους κοσμηματοπώλες της Αμβέρσας, σύμφωνα με γαλλικές και βελγικές αρχές.

Μετά τη ληστεία της Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι το 2016, ο εγκέφαλος της υπόθεσης ομολόγησε ότι πούλησε τον λιωμένο χρυσό και τα διαμάντια της στην Αμβέρσα για πάνω από 25.000 ευρώ, δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα. Οι αρχές πιστεύουν ότι τη λεία την αγόρασαν Γεωργιανοί μεσάζοντες, αν και κανείς δεν κατηγορήθηκε καθώς δεν ανακτήθηκε ποτέ.

Από τότε, πάνω από μισή ντουζίνα γαλλικές και βελγικές έρευνες έχουν αποκαλύψει έναν εγκληματικό διάδρομο ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου Βαλκάνιοι κλέφτες παραδίδουν τα κλεμμένα σε μεταφορείς στη Γαλλία, που τα παραδίδουν στους αγοραστές στην Αμβέρσα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγοραστές ήταν Γεωργιανοί, σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Αμβέρσας.

Η Yakout Boudali, επικεφαλής πληροφοριών της γαλλικής Χωροφυλακής για την καταπολέμηση της διακινούμενης εγκληματικότητας, δήλωσε ότι τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις οι μεσάζοντες της Αμβέρσας ήταν Γεωργιανοί ή είχαν διπλή υπηκοότητα.

Ωστόσο, προειδοποίησε να μην στιγματίζονται οι Γεωργιανοί ή η Αμβέρσα, λέγοντας ότι ομάδες με έδρα τη Ρουμανία είναι ολοένα και πιο δραστήριες.

Ναρκωτικά και διαμάντια

Το παράνομο εμπόριο κοσμημάτων της Αμβέρσας προσθέτει προβλήματα σε μια πόλη που ήδη μάχεται ναρκωτικές συμμορίες που χρησιμοποιούν το λιμάνι για εισαγωγή πολλαπλών τόνων κοκαΐνης. Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο των βελγικών δικαστηρίων τον προηγούμενο μήνα, ένας ανώνυμος δικαστής της Αμβέρσας είπε ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει ναρκοκράτος.

Η Αμβέρσα δημιούργησε ειδική αστυνομική δύναμη για την εποπτεία των τομέων διαμαντιών και κοσμημάτων το 2021. Σε έκθεση εκείνη την εποχή, η οποία παραμένει η πιο λεπτομερής επίσημη καταγραφή του παράνομου εμπορίου, το γραφείο του δημάρχου προειδοποιούσε για «ισχυρή σύνδεση μεταξύ απατεώνων κοσμηματοπωλών και του εγκληματικού περιβάλλοντος ναρκωτικών».

Οι κοσμηματοπώλες ύποπτοι για ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ από εγκληματικά έσοδα, προσέθετε η έκθεση.

Η δημοτική αρχή της Αμβέρσας δεν απάντησε σε αιτήματα σχολίων.

Μια omerta μεταξύ πολλών Γεωργιανών κοσμηματοπωλών και Ινδών εμπόρων διαμαντιών καθιστά δύσκολη την είσοδο σε αυτές τις κλειστές κοινότητες, είπαν οι αστυνομικοί.

Οι κοσμηματοπώλες απέρριψαν επίσης προσπάθεια βελτίωσης της διαφάνειας που είχε προωθηθεί το 2017 από τον τότε δήμαρχο Μπαρτ ντε Βέφερ, με σκοπό την εκδίωξη εγκληματικών δικτύων από την πόλη.

Η διαταγή του δήμου απαιτούσε κάμερες ασφαλείας με αναγνώριση προσώπου εντός των κοσμηματοπωλείων, με τις εικόνες διαθέσιμες στην αστυνομία. Οι κοσμηματοπώλες έκαναν έφεση αλλά τελικά συμφώνησαν ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν αλλά δεν θα λειτουργούν.

Ο δικηγόρος Λούικς, που εκπροσώπησε πάνω από 100 κοσμηματοπώλες στην υπόθεση, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι ο νόμος ήταν υπερβολικά επεμβατικός και στόχευε άδικα την κυρίως εβραϊκή κοινότητα.

«Ήταν σαν να προφιλάρεις μια περιοχή σαν ένα είδος εγκληματικού γκέτο», είπε.

Η Αμβέρσα ανέκρουσε τη διαταγή το 2020 μετά από έλεγχο του κράτους που δήλωσε ότι υπήρχε κίνδυνος υπέρβασης εξουσίας και σύγκρουσης με τους νόμους περί ιδιωτικότητας.

Κλεμμένα κοσμήματα Λούβρου: Πολύ «καυτά» για να τα διαχειριστεί κανείς

Η πώληση κλεμμένων κοσμημάτων στην Αμβέρσα είναι γρήγορη και εύκολη, είπαν οι δύο αστυνομικοί.

Οι κοσμηματοπώλες ελέγχουν χρυσό, λίθους ή ρολόγια, δίνουν τιμή και πληρώνουν από μη δηλωμένα μετρητά. Αφού αγοραστούν, τα αντικείμενα εξαφανίζονται. Σε εργαστήρια πίσω από τα καταστήματα, όχι μεγαλύτερα από έναν εκτυπωτή, ο χρυσός λιώνεται σε τούβλα ενός κιλού, περίπου στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου.

Η λεία από το Λούβρο μπορεί να είναι πολύ «καυτή» ακόμα και για τους κοσμηματοπώλες της Αμβέρσας, είπε ένας από τους αστυνομικούς.

Τα κοσμήματα ήταν κυρίως σε ασήμι, όχι χρυσό, γεγονός που δίνει χαμηλή αξία λιωμένου μετάλλου. Οι υπερμεγέθεις ζαφείρι και διαμάντια είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, οπότε οι λίγοι κύκλοι κοπτών και γυαλιστών της Αμβέρσας δεν τα αγγίζουν. Η δε ομάδα πιθανών αγοραστών για τα μαργαριτάρια είναι πολύ μικρή.

«Δεν είναι εύκολο χρήμα», είπε ένας από τους αστυνομικούς.

Με πληροφορίες από Reuters

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.