Skip to main content

Μαζική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με 728 drones και 13 πυραύλους

Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kyiv/Handout via REUTERS

Οι περιοχές που αποτέλεσαν στόχο- Να επιβληθούν «δριμείες κυρώσεις» ζητάει ο Ζελένσκι

Η Μόσχα εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πολλών ουκρανικών πόλεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτοξεύοντας αριθμό-ρεκόρ 728 drones.

Ειδικότερα, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones και πυραύλους από την αρχή του πολέμου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητεί να επιβληθούν στη Μόσχα «δριμείες» κυρώσεις.

Ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε στη διάρκεια της νύχτας 728 drones και 13 πυραύλους, επεσήμανε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ενώ πρόσθεσε ότι αναχαίτισε 711 drones και κατέστρεψε επτά πυραύλους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και τις προσπάθειές της να καταλάβει περισσότερα εδάφη στα ανατολικά της χώρας. Στόχος των επιθέσεων είναι να υπονομεύσουν το ηθικό των Ουκρανών, ενώ παράλληλα να μειώσουν τις δυνάμεις της χώρας που έχουν παρουσία κατά μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου.

Στο μεταξύ η ραγδαίως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, που ενισχύεται από το εργοστάσιο πυραύλων στο Βοτκίνσκ, το οποίο επεκτείνεται, και τις ταχέως αναπτυσσόμενες αλυσίδες εφοδιασμού, θα μπορούσε σύντομα να επιτρέψει στη Ρωσία να εκτοξεύσει 1.000 πυραύλους και drones σε ουκρανικές πόλεις μέσα σε μια νύχτα, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Οι περιοχές που αποτέλεσαν στόχο

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, επλήγησαν «τέσσερις περιοχές», αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινίσει την έκταση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί. Πρόκειται για τις πόλεις Λουτσκ, Λβιβ, Χμελνίτσκι και Τερνόπιλ.

Η πόλη Λουτσκ, στη δυτική Ουκρανία, επλήγη σφοδρά από την επίθεση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με εκρήξεις να ακούγονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. «Βασικός στόχος της επίθεσης ήταν η επαρχία Βολχίνιε, η πόλη Λουτσκ!», επεσήμανε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Ο δήμαρχος της περιφέρειας Βολίν, Ιβάν Ρουντνίτσκι, δήλωσε ότι «σχεδόν τα πάντα» είχαν ως στόχο το Λουτσκ, στον εναέριο χώρου του οποίου υπήρχαν 50 drones και πέντε πύραυλοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο Κίεβο και ένα ζευγάρι στην επαρχία Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ζελένσκι: Να επιβληθούν «δριμείες κυρώσεις»

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι η επίθεση αυτή είναι «χαρακτηριστική» της άρνησης της Ρωσίας να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προωθείται στο ανατολικό μέτωπο.

Για μία ακόμη φορά ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να επιβληθούν «δριμείες κυρώσεις» εις βάρος της Ρωσίας και της ρωσικής οικονομίας, κυρίως του πετρελαϊκού τομέα, «που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια». «Όλοι όσοι θέλουν την ειρήνη πρέπει να δράσουν», υπογράμμισε.

Στέλνει Patriot ο Τραμπ;

Η νέα αυτή ευρεία επίθεση της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε λίγο αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα στείλει «περισσότερα όπλα» στο Κίεβο προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί έναντι των ρωσικών βομβαρδισμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται δυο πηγές της στην κυβέρνησή του, ο Τραμπ εξετάζει την προμήθεια άλλης μιας συστοιχίας του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω της κλιμάκωσης των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

«Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε αυτή την επίθεση ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν δημοσίως ότι θα μας δώσουν όπλα», σχολίασε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την Τρίτη, τη δυσαρέσκειά του μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, εκτιμώντας ότι θα ευνοήσει «τη συνέχιση των εχθροπραξιών».

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και μήνες από τους δυτικούς της εταίρους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Αν προχωρήσει η παράδοση του συστήματος Patriot, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Τραμπ θα εγκρίνει την παράδοση σημαντικού οπλικού συστήματος στις δυνάμεις του Κιέβου, πέρα από αυτές που είχαν εγκριθεί επί των ημερών του δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.