Skip to main content

Φιλιππίνες: Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στη Μανίλα και αναστολή λειτουργίας εμπορικών κέντρων

Απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι των 16 προαστίων της Μανίλα στις Φιλιππίνες, καλώντας παράλληλα τα εμπορικά κέντρα να αναστείλουν τη λειτουργία τους για ένα μήνα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μετά την ανακοίνωση και έκτου θανάτου από τον ιό.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε αύξησε το επίπεδο υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τη χώρα στο ύψιστο και ανακοίνωσε μέτρα καραντίνας για την πρωτεύουσα Μανίλα όπου ζουν 12 εκατομμύρια άνθρωποι. 

«Προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις των ανθρώπων στη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλας», δήλωσε Χοσέ Αρτούρο Γκαρσία επικεφαλής των αρχών της περιοχής.

Κάποιοι από τους κατοίκους της Μανίλα έσπευσαν στους σταθμούς λεωφορείων και τα αεροδρόμια εν όψει της εφαρμογής των νέων μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ αύριο Κυριακή.

Ο Ντουτέρτε εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση για τον περιορισμο των ταξιδίων από και προς την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, ενώ παρέτεινε το κλείσιμο των σχολείων ως τις 12 Απριλίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα θα ισχύει από τις 15 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου, με κάποιες εξαιρέσεις για τους εργαζόμενους, εξήγησε ο Γκαρσία, διευκρινίζοντας ότι οι παραβάτες θα λαμβάνουν απλώς μια προειδοποίηση και δεν θα συλλαμβάνονται.

Οι δήμαρχοι των προαστίων θα εκδώσουν ανακοινώσεις για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, με εξαίρεση τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, τις τράπεζες και τα φαρμακεία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters