Skip to main content

Φιλιππίνες: Κλινικές για εγκληματίες – Τους κάνουν «καινούριους»

Και δεν ζητούν αποδείξεις και ονόματα

«Εξωτερικά μοιάζουν με κανονικές κλινικές, αλλά μόλις μπεις μέσα, θα σοκαριστείς από το είδος της τεχνολογίας που διαθέτουν». Και δεν ζητούν αποδείξεις και ονόματα.

Παράνομα νοσοκομεία στις Φιλιππίνες προσφέρουν υπηρεσίες πλαστικής χειρουργικής σε φυγάδες και απατεώνες για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τη σύλληψη, σύμφωνα με τις αρχές

Εργαλεία μεταμόσχευσης μαλλιών, οδοντικά εμφυτεύματα και ενδοφλέβιες ενέσεις λεύκανσης δέρματος κατασχέθηκαν από ένα νοσοκομείο στην πόλη Pasay μετά από έφοδο της αστυνομίας, πριν από δύο μήνες.

«Μπορείς να δημιουργήσεις ένα εντελώς καινούργιο πρόσωπο, δήλωσε στο BBC ο Winston John Casio, εκπρόσωπος της  Επιτροπής κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (PAOCC).

Απάτες και εμπορία ανθρώπων

Στους πελάτες των μυστικών κλινικών,  φέρεται να περιλαμβάνονται και όσοι λειτουργούν τα διαδικτυακά καζίνο ή Pogos (Philippine Online Gaming Operations) στις Φιλιππίνες

Τα Pogos απευθύνονται σε παίκτες στην ηπειρωτική Κίνα, όπου ο τζόγος είναι παράνομος. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία έχουν χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για εγκληματικές δραστηριότητες όπως τηλεφωνικές απάτες  αλλά και εμπορία ανθρώπων.

Κατά την επιδρομή στην κλινική της  Pasay συνελήφθησαν τρεις γιατροί -δύο από το Βιετνάμ και ένας από την Κίνα-, ένας Κινέζος φαρμακοποιός και μια Βιετναμέζα νοσοκόμα. Κανένας δεν είχε άδεια εργασίας στις Φιλιππίνες.

Οι αρχές βρήκαν επίσης ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εγκατάσταση, προσέφερε διάφορες ιατρικές θεραπείες εκτός από την πλαστική χειρουργική, σύμφωνα με τον  Casio.

«Δεν ζητούνται ταυτότητες… Μπορεί να είσαι φυγάς ή να είσαι παράνομος αλλοδαπός στις Φιλιππίνες» σημείωσε.

Τα Pogos άκμασαν  υπό τον πρώην πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος επιδίωξε φιλικούς δεσμούς με την Κίνα κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του που έληξε το 2022. Ωστόσο, ο διάδοχός του Φερδινάνδος Μάρκος Τζούνιορ δεσμεύτηκε να τα κλείσει, επικαλούμενος τις εγκληματικές τους διασυνδέσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ