Skip to main content

Κίνα: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών

REUTERS/Tingshu Wang

Οι μετεωρολογικές αρχές της Κίνας έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν

Οι αρχές απομάκρυναν 110.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους στην Γκουανγκντόνγκ, καθώς οι πολυήμερες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μαζικές πλημμύρες στην πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, ενώ 10 έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Επικίνδυνα υψηλή η στάθμη των υδάτων

Πλάνα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο δείχνουν μεγάλες εκτάσεις γης να έχουν υπερχειλίσει από τις πλημμύρες και διασώστες να μεταφέρουν ανθρώπους με σωσίβιες λέμβους μέσα σε νερό μέχρι τη μέση. Αρκετοί μεγάλοι ποταμοί έχουν ξεχειλίσει και οι αρχές παρακολουθούν στενά την “επικίνδυνα υψηλή” στάθμη των υδάτων. Είχαν προειδοποιήσει ότι η στάθμη ενός ποταμού στη βόρεια Γκουανγκντόνγκ θα μπορούσε να φθάσει σε μια κορύφωση “μια φορά στα 100 χρόνια” το πρωί της Δευτέρας, αν και αυτό δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί μέχρι το μεσημέρι.

REUTERS/Tingshu Wang

Μεγάλο μέρος της Γκουανγκντόνγκ αποτελεί μέρος του χαμηλού δέλτα του Pearl River, το οποίο είναι επιρρεπές σε πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των κυμάτων καταιγίδων. Το δέλτα είναι μια σημαντική παραγωγική βάση στην Κίνα και μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, με την Γκουανγκντόνγκ να φιλοξενεί μόνο της περίπου 127 εκατομμύρια ανθρώπους. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκτσού, καθώς και οι μικρότερες πόλεις Σαογκουάν και Χεϊουάν ήταν από τις πλέον πληγείσες. Σε ολόκληρη την επαρχία περίπου 1,16 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά το 80% είχε αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, ενώ περίπου 25.800 βρίσκονται σε καταφύγια.

Ακύρωση πτήσεων- Σοβαρές ζημιές

Πτήσεις ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν στο διεθνές αεροδρόμιο Baiyun της Γκουανγκζού λόγω της συνεχούς βροχής, ενώ τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν σε τουλάχιστον τρεις πόλεις. Δεκάδες σπίτια σε όλη την επαρχία είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η άμεση οικονομική ζημία ανέρχεται σε σχεδόν 140,6 εκατ. γιουάν.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ταχέως κινούμενους χείμαρρους να καταρρέουν τοίχους και γέφυρες.

REUTERS/Tingshu Wang

Οι μετεωρολογικές αρχές της Κίνας έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Γκουανγκντόνγκ και στις παράκτιες περιοχές της γειτονικής Φουτζιάν τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

“Μέτριες έως ισχυρές” βροχές αναμένονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως το Πεκίνο, το Τιαντζίν και το Χεϊμπέι.