Skip to main content

Αμερικανός αξιωματούχος: Το Ισραήλ εξαπέλυσε 3 πυραύλους, στοχεύοντας τα ραντάρ του Ισφαχάν

Reuters
Ιρανοί στρατιώτες φρουρούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν

Δεν υπάρχει συμφωνία στο Ισραήλ για το εάν η απάντηση ήταν η κατάλληλη - Τα βλέμματα και στον Άξονα της Αντίστασης

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ στόχευε το σύστημα ραντάρ, που βρίσκεται στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν και προστατεύει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις Natanz, όπως μεταδίδει το ABC.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ισραηλινό αεροσκάφος εκτός ιρανικού εδάφους, απορρίπτοντας την ιρανική εκδοχή για drones, που ήλεγχαν από ιρανικό έδαφος ξένοι πράκτορες.

Το Ιράν σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρξαν ζημιές ούτε θύματα.

Γράφημα BBC

Δύο γραμμές στους κόλπους της κυβέρνησης Νετανιάχου

Στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης την ίδια ώρα υπάρχει διχογνωμία για το εάν η απόφαση του Πολεμικού Συμβουλίου για μία «μετρημένη απάντηση», που δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, ήταν η σωστή και έστειλε το κατάλληλο μήνυμα στην Τεχεράνη.

LIVE: Γιατί το Ισραήλ επέλεξε «μετρημένη» επίθεση κατά του Ιράν – Τα επόμενα βήματα

Μία μερίδα – που εν πολλοίς αντανακλά και τις ανακλήσεις στα διεθνή μέσα – τονίζει πως το Ισραήλ από τη μία έδειξε ότι μπορεί – εφόσον το αποφασίσει – να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και από την άλλη έκανε την ώριμη επιλογή να μην οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.

Ωστόσο υπάρχουν και οι Ισραηλινοί αναλυτές εκείνοι, που θεωρούν ότι η επίθεση ήταν τόσο «χλιαρή», που θα μπορούσε να θεωρηθεί δείγμα αδυναμίας από την Τεχεράνη, αν δεν ακολουθηθεί από ένα πιο ισχυρό πλήγμα.

Τα ανοιχτά μέτωπα του Ισραήλ

Η απόφαση του Πολεμικού Συμβουλίου πάντως είναι αποτέλεσμα και των ανοιχτών μετώπων, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

  • Πάνω από 100 πολίτες του παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς, στη Γάζα.
  • Η τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, με τον στρατό να περιμένει σήμα εισβολής στη Ράφα.
  • Και σε καθημερινή σχεδόν βάση το Ισραήλ καλείται να αποκρούσει πάσης φύσεως προκλήσεις από τους πληρεξουσίους του Ιράν σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη.

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι συνέβη τελικά στο Ισφαχάν; Όλα όσα γνωρίζουμε

Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ο Άξονας της Αντίστασης

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, τους πληρεξουσίους δηλαδή της Τεχεράνης, που φροντίζουν από τη μία να κρατούν το Ισραήλ απασχολημένο και από την άλλη να απομακρύνουν τη σύγκρουση από το ιρανικό έδαφος.

Η πιο ισχυρή με διαφορά οργάνωση που συνδέεται με το ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που ενώ εξαπολύει συχνά – πυκνά ρουκέτες προς το Ισραήλ έχει αποφύγει έως τώρα μία άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Γάζας. Μένει να φανεί εάν θα επιμείνει σε αυτή τη στάση της.