Skip to main content

Ουκρανία: Καταρρίφθηκε ρωσικό βομβαρδιστικό

REUTERS/Gleb Garanich

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου χτυπήθηκε στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3 σε απόσταση «300 χλμ. από το ουκρανικό έδαφος»

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2022.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε από την κατάρρευση ενός αεροσκάφους λόγω «τεχνικής βλάβης», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για το ίδιο αεροσκάφος.

«Για πρώτη φορά μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πληροφοριών της ουκρανικής άμυνας, κατέστρεψαν ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, το οποίο φέρει πυραύλους Cruise X-22», ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Telegram ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μικόλα Ολεστσούκ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR), το ρωσικό αεροσκάφος «κατερρίφθη έπειτα από ειδική επιχείρηση των υπηρεσιών Πληροφοριών της ουκρανικής Αμυνας σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία».

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό επλήγη στον αέρα «σε απόσταση 300 χιλιομέτρων περίπου από την Ουκρανία με τα ίδiα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους αναγνώρισης και παρακολούθησης A-50. Το βομβαρδιστικό κατόρθωσε να πετάξει μέχρι στην Σταυρούπολη, όπου και συνετρίβη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν επιβεβαιώνει το ρωσικό ΥΠ.ΑΜ.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δεν επιβεβαίωσε την κατάρριψη του αεροσκάφους από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πηγή του ρωσικού στρατού δήλωσε ωστόσο στο TASS ότι ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό Tupolev-22M3 «συνετρίβη στην περιοχή της Σταυρούπολης έπειτα από αποστολή μάχης κατά την επιστροφή στην βάση του».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το βομβαρδιστικό δεν έφερε οπλισμό.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Σταυρούπολης στην νότια Ρωσία δήλωσε ότι ένα Tupolev-22M3 συνετρίβη στην ζώνη αυτή έπειτα από τεχνική βλάβη σκοτώνοντας τουλάχιστον «ένα μέλος του πληρώματος».

«Ενα αεροπλάνο έπεσε στους αγρούς στην περιοχή του Κρασνογκβαρντέισκι», έγραψε στο Telegram ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροφ.

Δύο μέλη του πληρώματος βρέθηκαν ζωντανά και τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν το τέταρτο μέλος του πληρώματος. Η περιφέρεια του Κρασνογκβαρντέισκι όπου συνετρίβη στο ρωσικό αεροσκάφος βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα εκτόξευσε κατά την διάρκεια της νύκτας 22 πυραύλους και 14 drones κατά της Ουκρανίας. Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 29 από τους ρωσικούς πυραύλους και drones.

Από τους έξι πυραύλους Cruise και τους 12 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κατερρίφθησαν 15, καθώς και όλα τα drones Shahed, ανακοίνωσε στο Telegram ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Μικόλα Ολεστσούκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ