Skip to main content

Μέση Ανατολή: Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ με το βλέμμα στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

EPA/IRANIAN ARMY HANDOUT HANDOUT

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ διαφωνεί για το χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων κατά του Ιράν

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους, το βράδυ του Σαββάτου.

Η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε τη σύγκληση του Σ.Α. καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε άμεσα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Το πολεμικό συμβούλιο διαφωνεί για το χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων κατά του Ιράν

Η συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ πραγματοποιείται με το βλέμμα και στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε την Κυριακή και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.