Skip to main content

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ

REUTERS/Mohamed Azakir

Οι συγκρούσεις της οργάνωσης με το Ισραήλ μαίνονται εδώ και 6 μήνες στα σύνορα με τον Λίβανο - Τι περιμένουμε στο εξής

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού άνοιξε ξανά σήμερα το πρωί και οι πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου ξεκίνησαν ξανά καθώς υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ωστόσο αργά το μεσημέρι μεταδόθηκαν πληροφορίες για χτύπημα του Ισραήλ σε συνοριακή πόλη της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς είδαμε συγκρούσεις (περιορισμένης εμβέλειας πάντως) να μαίνονται στα σύνορα με τον Λίβανο ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ.

Πρόκειται για σιιτική ένοπλη οργάνωση που έχει στενότατους δεσμούς με το Ιράν, το οποίο και τη χρηματοδοτεί, αλλά διαθέτει και ισχυρότατη πολιτική παρουσία στον Λίβανο. ΗΠΑ και Ε.Ε. τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Απέφυγε την κλιμάκωση, αλλά…

Όταν η Τεχεράνη εξαπέλυσε την επίθεσή της κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους, όλοι αναρωτήθηκαν: Θα συμμετάσχει η Χεζμπολάχ στα ιρανικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ; Σύντομα έγινε σαφές ότι δεν σκόπευε να το πράξει. Ο φόβος ήταν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία τέτοια κίνηση, για να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον νότιο Λίβανο ή και αλλού στη χώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν μπορεί να δούμε μία πιο ενεργή εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει με σκληρά στρατιωτικά αντίποινα και το Ιράν περάσει με τη σειρά του σε δεύτερη επίθεση.

Ένας εκ των ηγετών της Χεζμπολάχ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση «πέρασε σε νέο στάδιο».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr