Skip to main content

Στην Ουάσιγκτον ο Βρετανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες για την Ουκρανία

Μετέωρη η στήριξη στην Ουκρανία από το Κογκρέσο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να πιέσει τους ανώτερους Ρεπουμπλικάνους να πουν το μεγάλο «ναι» στην οικονομική ενίσχυσηη για την Ουκρανία, αφού συναντήθηκε με έναν «δύσπιστο» Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο Κάμερον υπογραμμίζει ότι η νίκη για την Ουκρανία είναι «ζωτικής σημασίας για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αλλά ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είναι επικριτής της συνέχισης της αμερικανικής υποστήριξης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τη συνάντηση και δήλωσε ότι είναι «συνήθης πρακτική» για τους υπουργούς της κυβέρνησης να συναντούν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης συμμαχικών χωρών σε προεκλογικά περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε τον Φεβρουάριο με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός.

Το Κογκρέσο ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης

Ο Κάμερον και ο Τραμπ είχαν αρκετές διαφωνίες στο παρελθόν. Ο Κάμερον αποκάλεσε την πρόταση του Τραμπ κατά την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ “διχαστική, ανόητη και λάθος”.

Στην Ουάσινγκτον, ο Κάμερον σχεδιάζει να παροτρύνει τους Αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, προειδοποιώντας το Κογκρέσο ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Δύσης συνεχίζοντας να καθυστερεί τη χρηματοδότηση.

Πριν από το ταξίδι του,σύμφωνα με το The Hill, ο Κάμερον δήλωσε ότι «η επιτυχία για την Ουκρανία και η αποτυχία για τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Αυτό θα δείξει ότι τα σύνορα έχουν σημασία, ότι η επιθετικότητα δεν πληρώνει και ότι χώρες όπως η Ουκρανία είναι ελεύθερες να επιλέξουν το μέλλον τους», είπε.

Και πρόσθεσε ότι «η εναλλακτική λύση θα ενθάρρυνε μόνο τον Πούτιν σε περαιτέρω απόπειρες επαναχάραξης των ευρωπαϊκών συνόρων με τη βία και θα ακουγόταν καθαρά στο Πεκίνο, την Τεχεράνη και τη Βόρεια Κορέα».

Ο Κάμερον πρόκειται επίσης να συζητήσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίτευξη μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, σε συνομιλίες με αξιωματούχους όπως ο Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Τ

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο για να ενισχύσει τις προσπάθειες να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας μεταξύ της Κύπρου και μιας προσωρινής προβλήτας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στη Γάζα.