Skip to main content

Δεν είναι ασφαλείς οι ισραηλινές πρεσβείες, προειδοποιεί το Ιράν

REUTERS/Firas Makdesi

Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να εκδικηθεί την αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας στη Δαμασκό

Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ισραηλινές πρεσβείες «δεν είναι πλέον ασφαλείς» μετά το χτύπημα στη Συρία, για το οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

«Οι πρεσβείες του σιωνιστικού καθεστώτος δεν είναι πλέον ασφαλείς», ανέφερε ο Yahya Rahim Safavi, ανώτερος σύμβουλος του Ayatollah Ali Khamenei, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να εκδικηθεί την αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας στη Δαμασκό που ισοπέδωσε το προξενικό παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μεταξύ των οποίων δύο στρατηγούς.

Χαμενεΐ: Το Ιράν θα τιμωρήσει το Ισραήλ

«Το μέτωπο της αντίστασης είναι έτοιμο- το πώς θα είναι (η απάντηση), πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση αυτού του βάναυσου καθεστώτος είναι νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα».

Σημείωσε επίσης ότι πολλές ισραηλινές πρεσβείες σε όλη την περιοχή έχουν κλείσει.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση της Δευτέρας, η οποία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, σκότωσε 16 ανθρώπους, ήταν η πέμπτη επιδρομή στη Συρία μέσα σε μια εβδομάδα, για την οποία ευθύνεται το Ισραήλ.

Μεταξύ των νεκρών ήταν οι στρατηγοί Mohammad Reza Zahedi και Mohammad Hadi Haji Rahimi, οι οποίοι ήταν ανώτεροι διοικητές στη Δύναμη Quds, τον βραχίονα των εξωτερικών επιχειρήσεων του IRGC.

Το χτύπημα της Δευτέρας στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά έχει αρνηθεί οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη στην επίθεση που προκάλεσε μαζικά ισραηλινά αντίποινα κατά της Λωρίδας της Γάζας.