Skip to main content

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία περνά η έρευνα για τα SMS φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

EPA/JOHN THYS / POOL
Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά σε συνέντευξη Τύπου το 2021

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τα μηνύματα μέσω WhatsApp

Τα διαβόητα sms της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για τα συμβόλαια εμβολίων του κορωνοϊού μπαίνουν στο μικροσκόπιο κορυφαίων Ευρωπαίων Εισαγγελέων για ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με το Politico, ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες την υπόθεση από τους Βέλγους εισαγγελείς που ερευνούν τη φον ντερ Λάιεν για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων». Αυτό, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν το POLITICO και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης.

Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στην Λιέγη στις αρχές του 2023 μετά από ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστας Φρέντερικ Μπαλντάν. Αργότερα προστέθηκαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας — αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Βέβαια τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία έχουν μηνυθεί επίσης από την Pfizer για αθέτηση πληρωμών, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, δόσεων εμβολίων μετά τη διακοπή των παραδόσεων, επικαλούμενες την υπερπροσφορά και την οικονομική πίεση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η καταγγελία επικεντρώθηκε σε μια υποτιθέμενη ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω WhatsApp μεταξύ της κ. φον ντερ Λάιεν και του κ. Μπουρλά, εν όψει της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, σε μια υπόθεση που ονομάστηκε «Pfizergate».

Η ανάληψη των ερευνών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον ρόλο της προέδρου της Κομισιόν στη συμφωνία για το εμβόλιο, η οποία φέρεται να είχε αξία μεγαλύτερη των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Τα SMS που απειλούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ωστόσο οι New York Times, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει τα μηνύματα, έκαναν πέρυσι μήνυση στην Κομισιόν, επειδή δεν τα δημοσιοποίησε. Μάλιστα, η Επιτροπή είχε ισχυριστεί ότι τα sms αυτά είχαν χαθεί.

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων  εμβολίων COVID-19 αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ουσιαστικά, το πρόβλημα έγκειται στο 3ο συμβόλαιο – μαμούθ της ΕΕ με τη Pfizer, που αφορούσε 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων. Το Ευρωκοινοβούλιο μάλιστα, μέσω της επιτροπής COVI, ήθελε να καλέσει την φον ντερ Λάιεν σε απολογία, καθώς δεν είχε πρόσβαση στο συμβόλαιο αυτό.