Skip to main content

Το… Νταβός πάει στα προάστια του Παρισιού 

REUTERS/Denis Balibouse

Στο Φόρουμ αναμένεται να μετάσχουν χιλιάδες ειδικοί για να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση των εργατικών γειτονιών και τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν

Τη μεταφορά του… Νταβός στα προάστια του Παρισιού τον προσεχή Σεπτέμβριο, σχεδιάζουν Γαλλικές  επιχειρηματικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Όχι δεν πρόκειται να φύγει από τις Αλπεις το υπέροχο ελβετικό θέρετρο. Απλά οι Γάλλοι αποφάσισαν να διοργανώσουν στα υποβαθμισμένα προάστια της Πόλης του Φωτός ένα «Οικονομικό Φόρουμ», όπως του Νταβός. Για να πείσουν μεγάλους ομίλους να επενδύσουν περισσότερο στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του «Davos des Banlieues» έχει η ένωση «Quartiers d’affaires», που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη περιοχών, που μαστίζονται από την ανεργία. Η ένωση Quartiers d’affaires υποστηρίζει 250.000 μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα προάστια.

«Ελάτε, υπάρχουν δουλειές να γίνουν στα προάστια!», είναι το σύνθημα της οργάνωσης, όπως λέει ο 47χρονος επιχειρηματίας και  πρόεδρος της ένωσης, Αζίζ Σενί.

«Το Οικονομικό φόρουμ ή «Νταβός» των προαστίων», έχει στόχο την προώθηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων σε εργατικές γειτονιές, θα διοργανωθεί στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου», τονίζει.

«Η πρόκληση είναι να εντοπιστούν μοχλοί για την έναρξη μιας πραγματικής οικονομικής δυναμικής ανάπτυξης σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου ζουν περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Γάλλοι.

«Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν ένα ποσοστό ανεργίας 2,7 φορές υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο», αναφέρουν οι οργανωτές.

Στο Φόρουμ αναμένεται να μετάσχουν χιλιάδες ειδικοί για να συζητήσουν την οικονομική κατάσταση των εργατικών γειτονιών και τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν.

Στόχος είναι η σύνδεση τοπικών επιχειρηματιών με μεγάλες εταιρείες, για την εξασφάλιση παραγγελιών 100 εκατ. ευρώ. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να θέσουμε ένα όραμα, ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης για αυτά τα προάστια», λέει ο Σενί. «Συχνά λέμε ότι τα προάστια κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντα μας λένε πόσο κοστίζουν χωρίς ποτέ να μας λένε πόσο φέρνουν», συνεχίζει. «Έχουμε έναν οικονομικό ιστό εκεί που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας, πρακτικής άσκησης, προγράμματα εργασίας και σπουδών». Μιλάμε για έναν οικονομικό ιστό 250.000 μικρών επιχειρήσεων σε 1.506 γειτονιές της πόλης του Παρισιού αντιπροσωπεύει 75 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών και 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης».

«Λευκή Βίβλος»

Κάθε ομιλητής στο Φόρουμ θα κληθεί να κάνει προτάσεις για επιχειρήσεις σε εργατικές γειτονιές, οι οποίες θα καταγραφούν σε μια Λευκή Βίβλο. Στο Φόρουμ των Προαστίων έχουν κληθεί να μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ και πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες.

«Σήμερα δυσκολευόμαστε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στα προάστια μας. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνιμη κοινωνική ένταξη χωρίς ισχυρή οικονομική ολοκλήρωση. Γι’ αυτό διοργανώνουμε αυτό το πρώτο Νταβός των προαστίων», λέει ο Σενί.  «Τα τελευταία 30 χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν η καθεμία να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: τι να κάνουμε από την άποψη της ασφάλειας στα προάστια  και τι να κάνουμε από κοινωνική άποψη; Αλλά το ερώτημα τι πρέπει να γίνει με αυτά τα εδάφη από οικονομική άποψη δεν έχει τεθεί ποτέ πραγματικά». Επί του παρόντος, λέει ο Γάλλος επιχειρηματίας, «δεν υπάρχει εργαλείο για την οικονομική προώθηση αυτών των περιοχών. Γιατί δεν έχουμε μια εθνική υπηρεσία που να υποστηρίζει αυτήν την προώθηση; Είμαστε υπέρ της προώθησης του “made in the suburbs ”. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον οικονομικό μας πατριωτισμό και να είμαστε περήφανοι για τα τοπικά μας προϊόντα».

Περιοχές-κοιτώνες

Ο Σανί λέει ότι οι υποβαθμισμένες περιοχές γύρω από το Παρίσι χτίστηκαν ως κοιτώνες, μέρη όπου οι κάτοικοι κοιμούνται και μετά πηγαίνουν να δουλέψουν αλλού. Δεν έχουμε σκεφτεί αυτές τις περιοχές ως πιθανούς τόπους παραγωγής, δημιουργίας, κατασκευής και πηγών οικονομικής ανάπτυξης. «Πάνω απ’ όλα πρέπει να αναθεωρήσουμε την αντίληψή μας για αυτές τις περιοχές για να φέρουμε τις επιχειρήσεις εκεί, να βοηθήσουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας 23% που υπονομεύει αυτές τις περιοχές. Τα όποια κοινωνικά προγράμματα δεν θα λύσουν τα προβλήματα στο τέλος του μήνα, δεν θα πληρώσουν το ενοίκιο και δεν θα γεμίσουν τα ψυγεία».