Skip to main content

Τζούλιαν Ασάνζ: Βρετανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν μπορεί να εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ – Ζητεί διαβεβαιώσεις

REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή στις ΗΠΑ

Βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια μερική νίκη του ιδρυτή του WikiLeaks.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν εντός τριών εβδομάδων «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» και εγγυήσεις, όσον αφορά τη μεταχείριση που θα επιφυλαχθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks.

Οι Βρετανοί δικαστές θέλουν να βεβαιωθούν ότι εφόσον εκδοθεί, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, και ότι δεν θα καταδικασθεί στην ποινή του θανάτου, σύμφωνα με μια σύνοψη της σημερινής απόφασης.

«Αν δεν δοθούν οι διαβεβαιώσεις αυτές» μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να προσφύγει κατά της απόφασης για την έκδοσή του, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2022 από τη βρετανική κυβέρνηση, αποφάσισαν οι δικαστές Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον.

Η λήψη απόφασης για την υπόθεση αναβλήθηκε για τις 20 Μαΐου.

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ο Ασάνζ

Ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή στις ΗΠΑ, που συνολικά επισύρουν μέχρι και ποινή 175 ετών.

Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων τους.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, στο πλαίσιο μιας έρευνας για βιασμό που είχε μπει στο αρχείο την ίδια χρονιά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του.

Με πληροφορίες από Associated Press, AFP, Reuters