Skip to main content

Πούτιν: Ξεστόμισε το όνομα του Ναβάλνι δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια

Dawid Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via Reuters

Από το 2017 και έπειτα αναφερόταν σε αυτόν ως «αυτός ο τύπος» ή «ο κύριος εκείνος»

Αισθανόμενος προφανώς παντοδύναμος, μετά το 87,34% στις προεδρικές εκλογές, όπου σημειώθηκε και ρεκόρ συμμετοχής για κάλπες στη μετα- σοβιετική εποχή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίστασε στην  επινίκια ομιλία του να μιλήσει και για τον μεγάλο απόντα, τον Αλεξέι Ναβάλνι, που βρήκε τον θάνατο σε φυλακή της Αρκτικής.

Με τους υποστηρικτές της εμβληματικής αυτής προσωπικότητας της ρωσικής αντιπολίτευσης να έχουν οργανώσει λίγες ώρες νωρίτερα «μεσημέρι κατά του Πούτιν» εκπληρώνοντας έτσι μία από τις τελευταίες επιθυμίες του, ο Πούτιν δέχθηκε ερώτηση για τον θάνατο του Ναβάλνι από τον δημοσιογράφο του NBC, Κιρ Σίμονς στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε.

Έκανε λόγο για «λυπηρό γεγονός», αλλά αυτό που έκανε μεγαλύτερη ακόμη αίσθηση είναι πως ξεστόμισε το όνομά του – κάτι που είχε να κάνει δημοσίως εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

REUTERS/Maxim Shemetov

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι»

«Όσον αφορά στον Ναβάλνι, απεβίωσε και αυτό είναι πάντα ένα λυπηρό γεγονός. Έχουμε και άλλες περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι πεθαίνουν στη φυλακή. Δεν έχει συμβεί ποτέ τίποτα τέτοιο στις ΗΠΑ; Έχει συμβεί και μάλιστα όχι μόνο μία φορά» είπε ενώπιον δημοσιογράφων και υποστηρικτών, με βάση τη μετάφραση του NBC.

«Παρεμπιπτόντως ίσως αυτό να προκαλεί έκπληξη, αλλά λίγες ημέρες πριν πεθάνει ο Ναβάλνι, μου είπαν αξιωματούχοι της διοίκησης πως υπήρχε μία ιδέα να τον ανταλλάξουμε για ανθρώπους που βρίσκονται σε φυλακές σε χώρες της Δύσης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πριν καλά – καλά ολοκληρώσει τη φράση του το πρόσωπο που μου το έλεγε, απάντησα: “Συμφωνώ!“», υποστήριξε.

«Αλλά δυστυχώς συνέβη αυτό που συνέβη», είπε, προσθέτοντας: «Τέτοια πράγματα συμβαίνουν, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Έτσι είναι η ζωή».

«Αυτός ο τύπος»

Ο Πούτιν απεχθανόταν σε τέτοιον βαθμό τον Ναβάλνι, που ήταν γνωστό πως απέφευγε να πει ακόμη και το όνομα του πιο σημαντικού αντιπάλου και επικριτή του. Τα σχόλια του Πούτιν το βράδυ της Κυριακής είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο όνομά του εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια.

Οι Moscow Times πρόσφατα είχαν παρατηρήσει πως σε ομιλίες και συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει από το 2017 και έπειτα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε ποτέ αναφέρει το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούσε εκφράσεις όπως «αυτός ο τύπος», «ο κύριος εκείνος», «ο υποτιθέμενος πολιτικός» και «μία συγκεκριμένη πολιτική δύναμη». 

Σημειώνεται ότι τα κρατικά μέσα που κάλυψαν χθες την επινίκια ομιλία και συνέντευξη του Ρώσου πρόεδρου, αναφερόμενα στον Ναβάλνι δεν μίλησαν για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης, αλλά «ενός μπλόγκερ».