Skip to main content

Εκλογές στη Ρωσία: Πού «κλειδώνει» το ποσοστό του Πούτιν

REUTERS/Maxim Shemetov

Έχει καταμετρηθεί το 99,55% των ψήφων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέσπασε το 87,34% των ψήφων στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, μετά την καταμέτρηση του 99,55% των ψήφων.

Ο Νικολάι Χαριτόνοφ απέσπασε το 4,30% των ψήφων, ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ το 3,80% και ο Λεονίντ Σλούτσκι, το 3,17%.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε ότι συμμετοχή των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της χώρας που ολοκληρώθηκαν χθες έφθασε το 77,44%, ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή.

Πούτιν: Ένδειξη εμπιστοσύνης το αποτέλεσμα – «Λυπηρό γεγονός» ο θάνατος του Ναβάλνι

Ως ένδειξη «εμπιστοσύνης» και «ελπίδας» χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, ενώ στην πρώτη του δημόσια αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, έκανε λόγο για «λυπηρό γεγονός».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι είχε συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία περιλαμβανόταν ο Αλεξέι Ναβάλνι λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο ίδιος συμφώνησε με την αποφυλάκιση, υπό τον όρο ότι ο Ναβάλνι δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία.

«Απέτυχαν να μας τρομάξουν»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επανεκλογή του με ποσοστό που υπερβαίνει το 87% σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η νίκη του στις εκλογές θα επιτρέψει στη Μόσχα να γίνει ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική.

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Πούτιν σημείωσε ότι «με κάθε φωνή, χτίζουμε μια κοινή βούληση του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας». «Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπάθησαν να μας τρομάξουν, να καταστείλουν τη θέλησή μας, τη συνείδησή μας, κανείς δεν τα κατάφερε ποτέ στην ιστορία. Απέτυχαν τώρα και θα αποτύχουν στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Επίσης, ευχαρίστησε τους πολίτες που προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα και εξέφρασε «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές μας στην πρώτη γραμμή», αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προτεραιότητα οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»

Προτεραιότητα της Ρωσίας θα πρέπει να είναι να εκπληρώσει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία και να ενισχύσει τον στρατό, είπε ο Πούτιν. Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ουκρανία κάθε μέρα και έχουν την πρωτοβουλία στο μέτωπο, τόνισε.

Η Ρωσία θα πρέπει να σκεφθεί με ποιον θα μπορούσε να συνομιλήσει για την πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία, συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποτελεί επιλογή. Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την γαλλική πρόταση για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας στο μέτωπο, επεσήμανε.

Τέλος, ανέφερε ότι η διαμαρτυρία που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση κατά την εκλογική διαδικασία δεν είχε αποτέλεσμα, ωστόσο σημείωσε ότι όσοι εμπόδισαν άλλους ανθρώπους να ψηφίσουν με πράξεις βανδαλισμού, θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Ομάδα Ναβάλνι: Τα κατασκευασμένα ποσοστά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι η επίδοση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αξίζει τον κόπο να σχολιασθούν», έγραψε στο Twitter ο Λεονίντ Βολκόφ, ο στενότερος συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Λευκός Οίκος: Οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες»

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Χιλιάδες εκπλήρωσαν την «τελευταία επιθυμία» του Ναβάλνι

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε όλη τη Ρωσία, για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Την Κυριακή, τελευταία ημέρα των εκλογών, η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε σε ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία, στο πλαίσιο της δράσης που αποκαλείται «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», σύμφωνα με το Reuters. Ρώσοι που εναντιώνονται στον Πούτιν πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος πάντως αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο ψηφοδέλτιό τους.

Λουλούδια στο μνήμα του Ναβάλνι

Δεκάδες Ρώσοι μαζεύτηκαν στο μνήμα του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα προκειμένου να ρίξουν συμβολικά την ψήφο τους υπέρ του, σύμφωνα με το Reuters, ενώ άλλοι άφησαν λουλούδια.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι κατηγορούν τον Πούτιν ότι τον δολοφόνησε, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Στο Βερολίνο η Γιούλια Ναβάλναγια

Στο Βερολίνο, η Γιούλια, η χήρα του Ναβάλνι, εμφανίστηκε στη ρωσική πρεσβεία προκειμένου να λάβει μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με την Κίρα Γιαρμίς, την εκπρόσωπο του Ναβάλνι.

Η Γιούλια Ναβάλναγια έγραψε το επώνυμο του συζύγου της, Αλεξέι Ναβάλνι, στο ψηφοδέλτιό της, αφού κάλεσε τους υποστηρικτές της ρωσικής αντιπολίτευσης να κάνουν το ίδιο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολίτες που ήταν παρόντες χειροκρότησαν και φώναξαν το όνομά της.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Πώς έγινε ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή Στάλιν. Και τι θέλει να πετύχει ακόμη

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Χιλιάδες εκπλήρωσαν την «τελευταία επιθυμία» του Ναβάλνι – Δεκάδες συλλήψεις