Skip to main content

Οι ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για το «αδιανόητο» στην Ουκρανία: Τι έδειχνε ρωσικό πυρηνικό χτύπημα

Ποιες ήταν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις εκείνες που οδήγησαν τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία

Στα τέλη του 2022 οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται πυρετωδώς» για ένα πιθανό χτύπημα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με πυρηνικό όπλο, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Θα ήταν η πρώτη πυρηνική επίθεση εν καιρώ πολέμου από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πριν από σχεδόν 80 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε έντονα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ή όπλο πεδίου μάχης. (Διαβάστε εδώ τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα). Οι ΗΠΑ είχαν μάλιστα καταρτίσει ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανησυχήσει τόσο πολύ και να προετοιμάζεται για το «αδιανόητο», δεν ήταν μία ένδειξη αλλά μια συλλογή εξελίξεων, αναλύσεων και –κυρίως– εξαιρετικά ευαίσθητων νέων πληροφοριών, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο CNN. Έτερος αξιωματούχος τόνισε πως «δεν ήταν ένας υποθετικός φόβος. Βασίστηκε σε πληροφορίες που συλλέξαμε». «Έπρεπε να έχουμε ένα σχέδιο, έτσι ώστε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που συμβεί αυτό το πλέον αδιανόητο γεγονός», πρόσθεσε.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του 2022, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ συμφώνησε μια σειρά συνεδριάσεων για να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης «σε περίπτωση είτε πολύ σαφούς ένδειξης ότι επρόκειτο να κάνουν επίθεση με πυρηνικό όπλο». Το σχέδιο περιελάμβανε τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να προλάβουν ή να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη και πώς θα αντιδρούσαν σε περίπτωση που τελικά δεν μπορούσαν να την αποφύγουν.

«Δεν νομίζω ότι πολλοί από εμάς περιμέναμε να ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο που πριν από μερικά χρόνια πίστευαμε ότι ήταν από μια άλλη εποχή», σχολίασε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

Τα τέλη του καλοκαιριού του 2022 αποδεικνύονταν μια καταστροφική περίοδος για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Οι ήττες στα πεδία των μαχών ωθούσαν, όπως εκτιμούσαν οι Αμερικανοί, το Κρεμλίνο στο να εξετάζει ακραία σενάρια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήθελε να φαίνεται αδύναμος και η πυρηνική απειλή επανερχόταν δυναμικά στο προσκήνιο.

Το ρωσικό αφήγημα, που έδειχνε το… Κίεβο

Ταυτόχρονα η Ρωσία προωθούσε το αφήγημα για πιθανή χρήση πυρηνικών από την Ουκρανία. Τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία και τους ενημέρωσε πως η Μόσχα ανησυχεί «για τις επιπτώσεις από την πιθανή χρήση βρώμικης βόμβας από το Κίεβο».

Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις ρωσικές προειδοποιήσεις. Ωστόσο ο πρέσβης του ΟΗΕ στη Ρωσία παρέδωσε μία επιστολή απευθείας στα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία παρουσίαζε λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη απειλή. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει και να πυροδοτήσει μία βρώμικη βόμβα και στη συνέχεια να επιρρίψει την επίθεση στη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNN Αμερικανοί αξιωματούχοι, η στάση αυτή της Μόσχας έκανε τις ΗΠΑ να ανησυχούν ακόμη περισσότερο. Ουσιαστικά υπήρχε ο φόβος πως οι Ρώσοι «λένε κάτι τρελό, που στην πραγματικότητα οι ίδιοι σκέφτονται να κάνουν».

Υπήρχε όμως ακόμη ένα στοιχείο που πυροδοτούσε φόβους. Δυτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν λάβει πληροφορίες για επικοινωνία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων, στην οποία γινόταν λόγος για πιθανό πυρηνικό χτύπημα.