Skip to main content

Μπόρις Πιστόριους: Το λάθος που οδήγησε στη ρωσική υποκλοπή

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Τι διαπιστώθηκε μετά από έρευνα

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων παραμένει ακλόνητη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, αναφερόμενος σε διαρροή απόρρητης συνομιλίας Γερμανών αξιωματικών με αντικείμενο τους πυραύλους Taurus, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Επιπλέον είπε ότι η έρευνά τους σχετικά με τη διαρροή διαπίστωσε ότι «τα συστήματα επικοινωνιών δεν παραβιάστηκαν, η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων παραμένει αδιάσπαστη».

Το λάθος που δεν έπρεπε να έχει συμβεί

«Εδώ συνέβη ένα σοβαρό λάθος που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας ενώ πρόσθεσε ότι «ο λόγος για τον οποίο η τηλεφωνική κλήση μπορούσε ακόμη να καταγραφεί… οφείλεται σε ατομικό λάθος του χρήστη».

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ένας συμμετέχων στην κλήση χρησιμοποίησε μια «μη ασφαλή γραμμή» για να συνδεθεί στην κλήση webex και πρόσθεσε ότι πιθανόν Ρώσοι να παγίδευσαν την κλήση μέσω ενός συμμετέχοντα που κάλεσε στο τηλέφωνο.

«Θα λάβουμε τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο περιστατικό», δήλωσε ο Πιστόριους, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να διχάσει το εσωτερικό της Γερμανίας».

Σολτς: Υπόσχεται να ξεκαθαριστεί η υποκλοπή συνομιλίας Γερμανών αξιωματικών

Το χρονικό

Την Παρασκευή αποκαλύφθηκε μια διαρροή διαδικτυακής συνομιλίας στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και τρεις υφιστάμενοι του, στην οποία συζητούσαν αν θα ήταν δυνατόν να να εγκριθεί χορήγηση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία και αν το πυρομαχικό θα μπορούσε να ανατινάξει τη στρατηγική γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία.

Τέλος, από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν «αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία».