Skip to main content

«Κρίσιμες» επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ: Στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ΜΙΤ και Χακάν Φιντάν

REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Για «νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

Μετά το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο αλλά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας (από το Κογκρέσο) για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρκετά ενεργές.

Ο Στρατηγικός Μηχανισμός μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ο οποίος ιδρύθηκε το 2021 με κοινή δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πραγματοποίησε την τελευταία του συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2023.

Έκτοτε, οι συναντήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Τουρκικά ΜΜΕ, εν όψει της νέας συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάνουν λόγο για «νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».

Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της ΜΙΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής milliyet, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραήμ Καλίν, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά συναντήσεων.

Ο Ιμπραήμ Καλίν αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της CIA, William Burns, στην Ουάσιγκτον αλλά θα ακολουθήσει και μια σειρά συναντήσεων σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο.

Στην Ουάσιγκτον και ο Χακάν Φιντάν

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για την προγραμματισμένη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 7 και 8 Μαρτίου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Αξιολογήσεις και μηνύματα των ΗΠΑ

Η συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Μαρτίου και πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση όσον αφορά την προώθηση της θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθούν οικονομικά και στρατηγικά θέματα αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ισραήλ, τη Γάζα, τον Νότιο Καύκασο και άλλα θέματα.

Τέλος, εκτός από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα θέματα άμυνας, θα συζητηθούν και οικονομικά θέματα.