Skip to main content

Ναβάλνι: Με Φρανκ Σινάτρα, «Εξολοθρευτή» και αντιπολεμικά συνθήματα το τελευταίο «αντίο»

REUTERS/Stringer

Πλήθος κόσμου συνόδευσε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης στην τελευταία του κατοικία, παρά τον κίνδυνο συλλήψεων

Υπό τους ήχους του τραγουδιού «My Way» του Φρανκ Σινάτρα και μουσικής από την ταινία «Εξολοθρευτής 2», ολοκληρώθηκε η τελετή ταφής του Αλεξέι Ναβάλνι στο κοιμητήριο Μπορισκόφσκογιε της Μόσχας.

«Πίστευε ότι ήταν η καλύτερη ταινία σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε η εκπρόσωπός του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δημοσιεύοντας σχετικό βίντεο.

Πλήθος κόσμου συνόδευσε τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης στην τελευταία του κατοικία, παρά τον κίνδυνο συλλήψεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος φώναξε αντιπολεμικά συνθήματα κοντά στο νεκροταφείο.

Νωρίτερα, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα για το τελευταίο «αντίο» στον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 47 ετών, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, χιλιάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία. Νωρίτερα, ο Λεονίντ Βόλκοφ, σύμμαχος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην εκκλησία, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Κατά την νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία, η σορός του Ναβάλνι εκτέθηκε με ανοιχτό το φέρετρο για τους συγγενείς του.

Η σορός του Ναβάλνι έφτασε λίγο πριν τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας στην εκκλησία, έξω από την οποία σχηματίστηκε από το πρωί μεγάλη ουρά, υπό στενή αστυνομική επίβλεψη.

Με δάκρυα στα μάτια και με λουλούδια στα χέρια, το πλήθος περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή, έχοντας εγκαταστήσει μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ στην κηδεία

Παρόντες ήταν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, όπως και τα στελέχη της αντιπολίτευσης Γεβγκένι Ρόιζμαν, Μπόρις Ναντέζντιν και Εκατερίνα Ντούντσοβα.

Εικόνες από την κηδεία

Ξένοι διπλωμάτες, ανάμεσά τους οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Φωτ. REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer
Η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια. Φωτ. REUTERS/ Stringer
Φωτ. REUTERS/Stringer
Φωτ. REUTERS/Stringer

Φωτ. REUTERS/Stringer
Φωτ. REUTERS/Stringer

Προειδοποίηση Κρεμλίνου

Η κηδεία του Ναβάλνι πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και φόβων για ενέργειες καταστολής από τις αστυνομικές αρχές. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση υποστήριξης στον εκλιπόντα αντιπολιτευόμενο ηγέτη, θα συνιστά παραβίαση του νόμου.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έδωσε εντολή για τη δολοφονία του. Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ανάμιξη στον θάνατό του και δηλώνει άγνοια αναφορικά με την όποια συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι. Στο πιστοποιητικό θανάτου του –σύμφωνα με τους συμμάχους του— αναφέρεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Σχεδόν 400 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία τις μέρες που ακολούθησαν του θανάτου του Ναβάλνι, στη διάρκεια αυθόρμητων διαδηλώσεων στη μνήμη του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC