Skip to main content

Η πολιτεία που δείχνει γιατί ο Τραμπ είναι πανίσχυρος στη λευκή, εργατική τάξη

REUTERS/Sam Wolfe

Γιατί εμπιστεύονται τόσο πολύ τον Τραμπ οι λευκοί άνδρες της εργατικής τάξης; Εξηγούν οι ίδιοι στη WSJ

Στο απόγείο του το εργοστάσιο της Ford στο Rouge River απασχολούσε πάνω από 100.000 εργαζομένους. Δεν κατασκεύαζε απλά αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά «έχτιζε» την αμερικανική μεσαία τάξη.

Οι χιλιάδες εργάτες που εξακολουθούν να απασχολούνται σε αυτό και άλλα εργοστάσια του Μίσιγκαν και ευρύτερα των μεσοδυτικών πολιτειών κατευθύνουν και τις πολιτικές στην περιοχή. Αυτοί οι ψηφοφόροι του λεγόμενου «μπλε κολάρου» (το blue collar είναι φράση που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για όσους κάνουν χειρονακτική εργασία) για πολλά χρόνια στήριζαν σταθερά τους Δημοκρατικούς. Αλλά το 2016 ένα μεγάλο μέρος τους – κυρίως λευκοί άνδρες – βοήθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει την απροσδόκητη νίκη στην πολιτεία και να αναδειχθεί πρόεδρος.

Πολλοί από εκείνους που τον ψήφισαν για πρώτη φορά το 2016, παραμένουν πιστοί υποστηρικτές του, χάρη στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προτείνει και ΄μια ξεχωριστή προσωπικότητα που όπως λένε σε συνεντεύξεις, που παραχώρησαν στη Wall Street Journal, δεν έχουν δει σε άλλους Ρεπουμπλικάνους. Αν και μεγιστάνας, πείθει ότι κατανοεί τα δικά τους προβλήματα, τις δικές του ανάγκες, ότι θέλει να δώσει λύσεις.

Ο Τζέιμς Μπένσον, μίλησε στη WSJ, ολοκληρώνοντας τη βάρδιά του στο Rouge Plant. «Οι πολιτικές του; Έλαμψαν. Έλαμψαν. Κατά τη θητεία του έβγαλα περισσότερα λεφτά από όσα είχαν βγάλει ποτέ. Η οικονομική μου κατάσταση βελτιώθηκε» λέει.

Ο Τζο Πιζιμέντι, συμπληρώνει: «Απλά λατρεύω τον ενθουσιασμό του, το πόσο θετικός είναι. Μου αρέσει που λέει ως Αμερικανός ηγέτης ότι μπορούμε να είμαστε σπουδαίοι ξανά, ότι μπορούμε να είμαστε Νο. 1».

Ο Τραμπ έχασε το Μίσιγκαν από τον Μπάιντεν το 2020. Οι Δημοκρατικοί ουσιαστικά εξασφάλισαν προβάδισμα στα προάστια των εργαζομένων «λευκού κολάρου». Η εργατική τάξη ψήφισε και πάλι Τραμπ.

Πέρα από τις οικονομικές πολιτικές και τη ροπή στον προστατευτισμό (που σημαίνει για τους κατοίκους της περιοχής στήριξη των τοπικών βιομηχανιών και των θέσεων εργασίας), υπάρχουν και τα κοινωνικά, ταυτοτικά, πολιτισμικά ζητήματα. Οι θέσεις του Τραμπ σε ζητήματα από την οπλοκατοχή έως την άμβλωση και τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας επίσης είναι πιο κοντά σε εκείνες των λευκών εργατών, από ό,τι οι θέσεις των Δημοκρατικών.

Ο Πίτερ Κίσζιτς που μετανάστευσε πριν από δεκαετίες από την Πολωνία στις ΗΠΑ εργάζεται επίσης σε εργοστάσιο του Μίσιγκαν και όπως δηλώνει στη WSJ, ο Τραμπ διεύρυνε την απήχηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στους απλούς εργάτες. Γιατί τον στηρίζει ο ίδιος; «Είμαι Χριστιανός, είμαι πατριώτης και έτσι τον στηρίζω 100%» εξηγεί.

Ο Μπάιντεν χάνει τον αραβικό πληθυσμό

Δεν είναι βεβαίως μόνο λευκοί της εργατικής και της μεσαίας τάξης στο Μίσιγκαν. Το Ντίαρμπορν είναι μία από τις πόλεις της πολιτείας, που φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό Αραβο-αμερικανών. Αυτοί είναι απογοητευμένοι έως και εξοργισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο της Γάζας.

Ο δήμαρχος της πόλης σχολίασε μάλιστα πως η κυβέρνηση «απέτυχε να δράσει κατά τρόπο που να προστατεύσει τις ζωές αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών». Ο Τζον Σέλεκ, σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων, είπε στη WSJ πως εάν ο Μπάιντεν χάσει τη στήριξη των Αραβο- αμερικανών εξαιτίας της στάσης του στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, θα δώσει ακόμη περισσότερους πόντους στον Τραμπ.