Skip to main content

Βρυξέλλες: Οι αγρότες έσπασαν με τα τρακτέρ τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας – Εκρηκτική η ατμόσφαιρα (βίντεο – φωτογραφίες)

REUTERS/Yves Herman
Διαδηλωτές εκτόξευσαν φρούτα, αυγά και αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων - Η κατάσταση στη βελγική πρωτεύουσα είναι εκρηκτική (26 Φεβρουαρίου 2024)

Έφτασαν έξω από το κτίριο της Κομισιόν, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Με τρακτέρ και άλλα βαρέα οχήματα οι Βέλγοι αγρότες προελαύνουν στις Βρυξέλλες και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να υποχρεώσουν τις εθνικές αρχές αλλά και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να τους ακούσουν. Αγροτικές κινητοποιήσεις μαίνονται ανά τη γηραιά ήπειρο. Το εκρηκτικό κόστος παραγωγής, οι φόροι που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση και η νέα ΚΑΠ, πιέζουν τα εισοδήματα των αγροτών, που προειδοποιούν ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Στη χώρα μας οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας κλείνουν σήμερα στις 12:00 το τελωνείο της Νίκης.

Πάνω από 1.000 τρακτέρ πολιορκούν την πόλη. Το μπλοκ που προπορεύεται έσπασε πριν από λίγο κιγκλιδώματα που είχε στήσει η αστυνομία και έφτασαν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στη Rue de la Loi, ενώ έβαλαν φωτιά σε λάστιχα που έχουν πετάξει στον δρόμο.

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Οι αστυνομικοί έχουν παραταχθεί μπροστά από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών για να εμποδίσουν τους αγρότες να προχωρήσουν περαιτέρω. Διαδηλωτές πετούν πορτοκάλια και αυγά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που προς το παρόν δεν αντιδρούν.

REUTERS/Yves Herman

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Σήμερα συνεδριάζουν στη βελγική πρωτεύουσα οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). O Έλληνας υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση βελτίωσης της ΚΑΠ. 

Βρυξέλλες: Τι βρίσκεται στο τραπέζι των 27 υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων η σημερινή κινητοποίηση υπερβαίνει σε συμμετοχή ακόμη και εκείνη της 1ης Φεβρουαρίου, που είχε χαρακτηριστεί . Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Την ίδια ώρα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στην Πολωνία. Σήμερα έκλεισαν κεντρικό δρόμο που ενώνει τη χώρα με τη Γερμανία.

Μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις έχουμε τον τελευταίο μήνα και σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Τα αιτήματα πανευρωπαϊκά είναι παρόμοια με εκείνα των Ελλήνων αγροτών, που κατέβηκαν την περασμένη εβδομάδα με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

naftemporiki.gr