Skip to main content

Ρωσία: Πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Φωτ. αρχείου REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Ναβάλνι βρισκόταν σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο - Το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου

Έφυγε από τη ζωή ο ηγέτης ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή.

Τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρού επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του», μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο τις σωφρονιστικές αρχές.

Οι ιατρικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου του 47χρονου Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι βρισκόταν σε φυλακή στην περιφέρεια Γιάμαλο-Νενέτσκιγ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση» σε σωφρονιστικό κέντρο στην Αρκτική υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες. Οι αλυσιδωτές του δίκες και οι συνθήκες κράτησής του θεωρήθηκαν τρόποι τιμωρίας του για την εναντίωσή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον κύκλο του.

Ενημερώθηκε ο Πούτιν – Το πρώτο σχόλιο του Κρεμλίνου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα.

Όπως πρόσθεσε, δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Αλεξέι Ναβάλνι: «Έκανε την απόλυτη θυσία για τα ιδανικά του» – Η σφοδρή κριτική στον Πούτιν, οι δυσμενείς συνθήκες κράτησης και οι μάχες μέσα από τη φυλακή

Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Αν αληθεύει η είδηση, τότε τον σκότωσε ο Πούτιν

Η εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του και πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.

Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι: «Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει», έγραψε στο Χ ο Λεονίντ Βολκόφ. «Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα», έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι «αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι».

«Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο για τον θάνατό του»

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Ζαχάροβα: Οι κατηγορίες είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Δύσης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, ανέφερε ότι τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Μουράτοφ: Είναι δολοφονία

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ, δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του.

Αλεξέι Ναβάλνι: «Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο για τον θάνατό του»

Στα τέλη Ιανουαρίου, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ναβάλνι είχε τεθεί σε απομόνωση επειδή «συστήθηκε λανθασμένα» σε φρουρό, όπως δήλωσε τότε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις. Αυτή ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Ο Ναβάλνι κατήγγειλε επανειλημμένα ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν κατασκευασμένες, με στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα.

naftemporiki.gr