Skip to main content

Γιατί εξαφανίστηκαν οι σερβιτόροι στην Ισπανία

Η ισπανική αγορά εργασίας βιώνει μια μοναδική κατάσταση

«Ψάχνουμε σερβιτόρους» : Αυτή η πινακίδα «κοσμεί» πλέον όλο και περισσότερα  εστιατόρια και μπαρ στην  Ισπανία, καθώς δεν μπορούν να βρουν σερβιτόρους.»

Η ισπανική αγορά εργασίας βιώνει μια μοναδική κατάσταση. Ο τομέας της εστίασης «καταδικάστηκε» σχεδόν σε θάνατο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το προσωπικό στον κλάδο. Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2019 και του 2023 ,η ζήτηση για εργαζομένους στην εστίαση έχει εκτοξευθεί κατά 63% .

«Μόνο η ζήτηση  των επιστημόνων πληροφορικής και των προγραμματιστών (που έχει αυξηθεί κατά 70% σε αυτό το διάστημα) ξεπερνά  τη ζήτηση για σερβιτόρους.

Μετά την πανδημία , ο τομέας της εστίασης έχει ανακάμψει και υποφέρει  από πιεστική έλλειψη εργατικού δυναμικού. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, πού πήγαν όλοι οι σερβιτόροι;

Άλλαξαν δουλειά

Απλώς άλλαξαν δουλειά! Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ 2020 και 2021 ώθησαν πολλούς εργαζόμενους  στην εστίαση  να ξανασκεφτούν το επαγγελματικό τους μέλλον και να εκπαιδευτούν σε άλλες δεξιότητες, ειδικά μέσω του Διαδικτύου. « Η πανδημία ζωγράφισε ένα τρομακτικό μέλλον για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να καταφύγουν στην «επανεκπαίδευση». Όμως η εστίαση όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά αναδύθηκε με μεγαλύτερη ισχύ μετά την πανδημία, αντιμετωπίζοντας μια εντελώς απροσδόκητη κατάσταση: Χιλιάδες σερβιτόροι να αγνοούνται».

Η εταιρεία ερευνών Arcano Research εξηγεί ότι την περίοδο 2019-2023 ο ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 919.000 άτομα, αλλά ο τομέας «Εμπόριο και Φιλοξενία» παρουσίασε μείωση κατά 82.000 άτομα την ίδια περίοδο. Αυτή η τάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της προηγούμενης τετραετίας (2015-2019), όταν σημειώθηκε αύξηση 276.000 ατόμων στον ίδιο κλάδο .

Πήγαν να σπουδάσουν

Η έρευνα έδειξε ότι πολλοί  σερβιτόροι νεαρής ηλικίας που εργάζονταν σε επιχειρήσεις εστίασης πριν από τον κορωνοϊό , τώρα σπουδάζουν.  Αν και η Arcano Research παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολο να εξαχθούν οριστικά και ακριβή συμπεράσματα λόγω έλλειψης στοιχείων, έχει παρατηρηθεί ότι οι απασχολούμενοι στον κλάδο  που σπούδαζαν την περίοδο 2019-2022 αυξήθηκαν κατά 190.000 σε σύγκριση με το τρία προηγούμενα χρόνια.

«Κατά τη γνώμη μας, η σαφής τάση στην αναλογία των απασχολουμένων ανά κλάδους που σπουδάζουν θα μπορούσε να επεκταθεί ποσοτικά σε όσους δεν επέστρεψαν στις δουλειές τους», λένε από την Arcano Research. Οι περιορισμοί και τα κίνητρα από το δημόσιο για επανεκπαίδευση, δημιούργησαν το ιδανικό έδαφος για αυτούς τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν το μέλλον τους.

Έφυγαν οι αλλοδαποί

Μια άλλη εναλλακτική εξήγηση για την οποία επίσης δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία είναι αυτή των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του Covid, οι οποίες παρέλυσαν εντελώς, αφήνοντας κενό τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης από αλλοδαπούς εργαζόμενους. Μετά την πανδημία, πολλοί  αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους επειδή δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα ​​στην Ισπανία με δημόσια βοήθεια ή επειδή αντιλήφθηκαν ότι το μέλλον τους ήταν δύσκολο σε έναν κλάδο που επλήγη περισσότερο από την πανδημία.