Skip to main content

CNBC: Μελέτη «σβήνει» από τον χάρτη των παγκόσμιων απειλών Κίνα και Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία δεν θεωρούνται πλέον κορυφαίες απειλές για την ασφάλεια, σύμφωνα με έρευνα

Η Κίνα και η Ρωσία θεωρούνται σήμερα λιγότερο απειλητικές για την Δύση -απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο- σύμφωνα με μελέτη του CNBC, η οποία επισημαίνει την αυξανόμενη ανησυχία γύρω από μη παραδοσιακούς κινδύνους.

Οι σημερινοί κίνδυνοι για την Δύση

Η μαζική μετανάστευση λόγω πολέμου ή κλιματικής αλλαγής και η άνοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ κατατάσσονται πλέον στους κορυφαίους κινδύνους μεταξύ των χωρών της G7.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων στις δυτικές χώρες δήλωσε ότι βλέπει την Κίνα και τον Παγκόσμιο Νότο να γίνονται πιο ισχυροί κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ οι δυτικές δυνάμεις είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στάσιμες ή να υποχωρήσουν.

Η αντίληψη του κοινού για τους παραδοσιακούς σκληρούς κινδύνους ασφάλειας παραμένει υψηλότερη τώρα από ό,τι πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει μειωθεί από το 2022, (από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία), όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Munich Security Index 2024.

Ο κόσμος την επόμενη 10ετία: Στο «κόκκινο» οι απειλές, στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες

Πτωτική τάση στην παγκόσμια πολιτική

Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια αποσύνδεση μεταξύ του δημόσιου αισθήματος και της πολιτικής, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια για να συζητήσουν αυτό που οι διοργανωτές αποκάλεσαν «πτωτική τάση στην παγκόσμια πολιτική, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και της οικονομικής αβεβαιότητας».

Η ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Επίσης, αναμένεται η επέκταση του ΝΑΤΟ και εξετάζεται η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η κοινή γνώμη συγκλίνει στην αντίληψη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις δυτικές χώρες προβλέπει ότι η Κίνα και άλλες δυνάμεις από τον Παγκόσμιο Νότο θα ενισχυθούν τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ οι δυτικές δυνάμεις ενδέχεται να παραμείνουν σταθερές ή να υποχωρήσουν.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 12.000 άτομα από τις χώρες της G7 καθώς και από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, λίγοι δυτικοί ερωτηθέντες πίστευαν ότι η χώρα τους θα είναι πιο ασφαλής και πιο πλούσια σε 10 χρόνια.

Αντίθετα, οι περισσότεροι από εκείνους στις αναδυόμενες οικονομίες πίστευαν ότι θα είναι σε καλύτερη οικονομική και πολιτική κατάσταση.

Οι κίνδυνοι για τη Ρωσία και την Κίνα μειώνονται

Ενώ η Ρωσία θεωρούνταν κορυφαία απειλή για τις χώρες της G7 πέρυσι, η πλειονότητα αυτών των αντιληπτών κινδύνων έχει έκτοτε εξασθενίσει, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2023.

Μόνο οι πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία εξακολουθούν να θεωρούν τη Μόσχα κορυφαίο κίνδυνο φέτος, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν σημαντική άμβλυνση των ανησυχιών.

Σε αυτό περιλαμβάνονταν οι  ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους πυρηνικής σύγκρουσης και τις διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Κίνα αντιμετωπίστηκε επίσης πιο ευνοϊκά φέτος από ό,τι πέρυσι από πέντε από τις χώρες της G7, με εξαίρεση τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι Κινέζοι ερωτηθέντες έβλεπαν όλες τις χώρες, εκτός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ως την μεγαλύτερη απειλή τώρα απ’ ό,τι πριν. Ήταν επίσης η μόνη χώρα που κατονόμασε τις ΗΠΑ ως απειλή.

Τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, εν τω μεταξύ, κατατάχθηκαν ως κορυφαίος κίνδυνος στην Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο χώρες εντείνουν τους περιορισμούς μεταξύ τους στον αγώνα για τεχνολογική κυριαρχία.

Η έκθεση πρότεινε ότι η επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε δυνητικά «να σημάνει το τέλος της αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατικών κρατών».

Πράγματι, το Σάββατο ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος δήλωσε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ εάν δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους για τις δαπάνες.