Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής EE: Μητσοτάκης και ντε Κρόου οι μόνοι που αναφέρθηκαν στους αγρότες

Φωτ. REUTERS/Johanna Geron

Στήριξη στην Ουκρανία και επίθεση στον Όρμπαν από τους υπόλοιπους ηγέτες

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σε μια έκτακτη Σύνοδο για να συναντήσουν – ξανά – για την Ουκρανία, με στόχο να υπογράψουν μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, διπλωμάτες και αξιωματούχοι ήταν ακόμη αβέβαιοι εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα μπορούσε να άρει το βέτο στο πακέτο βοήθειας, ένα μέτρο που χρειάζεται τεχνικά τη συμφωνία και των 27 κυβερνήσεων του μπλοκ.

Ο Όρμπαν ήταν το κύριο θέμα στις δηλώσεις των ηγετών καθώς προσέρχονταν στη Σύνοδο και (για την ώρα) μόνο ο Βέλγος προεδρεύων της ΕΕ, Αλεξάντερ ντε Κρόου, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Άλλωστε αυτές δεν είναι καν στην επίσημη ατζέντα.

Υπόψιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα συναντήσει κατ’ ιδίαν την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συζητήσουν το θέμα των αγροτών και τη συμφωνία της Mercosur.

Ντε Κρόου: Να συμπεριλάβουμε στη συζήτηση τους αγρότες

Ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για τα χρήματα για την Ουκρανία, τα οποία περιέγραψε ως «το κύριο θέμα» της σημερινής ατζέντας.

«Στο τελευταίο Συμβούλιο υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ των 26, η οποία είναι ακόμα στο τραπέζι, αυτή η συμφωνία είναι ακόμα εκεί», είπε ο Ντε Κρόου, αναφερόμενος στο βέτο της Ουγγαρίας για την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό με 27 χώρες», δήλωσε, προβλέποντας ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική καθώς «υπάρχει λιγότερη συζήτηση έξω από τις προηγούμενες φορές, όχι πάρα πολλές ανοιχτές επιστολές, υπάρχει προθυμία να έρθουμε στο τραπέζι και συμβιβασμός».

Έκανε όμως και ένα άνοιγμα τους αγρότες της ΕΕ: «Έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες, πρέπει να τους συμπεριλάβουμε στη συζήτηση», δήλωσε με φόντο τις εντεινόμενες διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες και σε ολόκληρη την Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες των αγροτών «είναι εν μέρει νόμιμες» και ότι το θέμα «θα πρέπει να συζητηθεί» από το Συμβούλιο.

«Οι αγρότες έχουν κάνει απίστευτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Έχουν προσαρμοστεί πραγματικά στα νέα πρότυπα που έχουμε», τόνισε ο Ντε Κρόου προσερχόμενος στη Σύνοδο. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να είναι μέρος της συζήτησης».

Την Ουκρανία θέλει να στηρίξει ο Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζητά από όλα τα μέλη να συμβάλουν στην ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί.

«Αυτό πρέπει να είναι δυνατό, εάν η Ευρώπη δει τον εαυτό της ως μια κοινότητα στην οποία όλοι υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον».

Ο Σολτς είπε ότι ήταν θέμα να συγκεντρωθούν οι αποφάσεις και των 27 χωρών. «Δεν πρέπει να τριγυρνάμε προσπαθώντας να κάνουμε εικασίες γύρω από αυτό».

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πώς να οργανώσει τα όπλα. «Η Γερμανία συνεισφέρει 7 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στον προϋπολογισμό και θα έρθουν πολλές επιπλέον υποχρεώσεις».

«Αυτό που έχει προγραμματιστεί από κάθε μέλος ως βοήθεια σε όπλα δεν είναι αρκετό», προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο όλοι να κάνουν περισσότερα και να το συζητήσουν στο σπίτι».

«Πολιορκούν» τις Βρυξέλλες οι αγρότες – Εκρηκτικό κλίμα με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής (εικόνες)

Τουσκ: Έχουμε κουραστεί από τον Όρμπαν

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είπε στο κατώφλι του ότι όλοι έχουν βαρεθεί τον Βίκτορ Όρμπαν. «Δεν έχουμε την Ουκρανία, αλλά την κούραση που μας έχει προκαλέσει ο Ορμπάν», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για σήμερα και οι ηγέτες πρέπει να πείσουν τον Ούγγρο ηγέτη.

«Εάν η θέση του κυριαρχήσει στην Ευρώπη, η Ουκρανία θα χάσει… η θέση του Όρμπαν αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να πείσει τον Όρμπαν ότι είναι δυνατό να προστατεύσει την Ουκρανία. Υπαινίχθηκε κυρώσεις για την Ουγγαρία κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο Ντόναλντ Τουσκ REUTERS/Johanna Geron

Ρούτε: «Συμφωνία προσεκτικά»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη της συμφωνίας σήμερα «εντός των 27», εφόσον «η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί».

«Είναι αδύνατο για μένα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του Βίκτορ Όρμπαν… Έχω τις δικές μου ευχές, οι οποίες είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες», είπε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον Όρμπαν να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα εντός 27 ετών.

Φινλανδός πρωθυπουργός: «Τα πάντα εξαρτώνται» από τον Όρμπαν

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει 27 χώρες» και «όλα εξαρτώνται από τη θέση που θα πάρει ο Όρμπαν σήμερα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Orpo υποστήριξε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν συμφωνία μεταξύ 27 χωρών, αλλά, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό μεταξύ 26 χωρών.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά οι αξίες μας δεν είναι προς πώληση… για μένα είναι απαράδεκτο μια χώρα να μπορεί να εμποδίσει μια τόσο σημαντική απόφαση», είπε.

Κάλλας: «Ο Βίκτορ θέλει σίγουρα να είναι στο κέντρο της προσοχής»

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας τόνισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμη δέσμευση για την Ουκρανία και απέρριψε την επιθυμία του Βίκτορ Όρμπαν να επανεξετάζει τον προϋπολογισμό κάθε χρόνο.

«Ο Βίκτορ θέλει σίγουρα να είναι το επίκεντρο της προσοχής κάθε φορά που είμαστε εδώ, αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι», είπε η Κάλλας.

Η Κάγια Κάλλας REUTERS/Johanna Geron

Και πρόσθεσε: «Φυσικά, μπορούμε να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις που έχουμε λάβει, αλλά η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη δέσμευση».