Skip to main content

Ο Ρώσος μηχανικός που αυτοκτόνησε γιατί ο πύραυλος που είχε κατασκευάσει σκότωσε τη γιαγιά του σε βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

REUTERS/Sofiia Gatilova

Τι αναφέρουν τα τοπικά μέσα

Ένας Ρώσος επιστήμονας, που εργάζεται στον κορυφαίο κατασκευαστή όπλων της Ρωσίας, αυτοκτόνησε αφού έμαθε πως πύραυλος, στην παραγωγή του οποίου είχε συμμετάσχει, σκότωσε τη γιαγιά του στη βορειοανατολική περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο μηχανικός στο εργοστάσιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας Almaz-Antey, Άντον Χόρομπετς, αυτοκτόνησε αφήνοντας πίσω του σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αφαίρεσε την ζωή του.

Στο σημείωμα ανέφερε ότι «πριν από λίγες μέρες, ένας πύραυλος στην κατασκευή του οποίου είχα ανάμειξη, έπληξε το Χάρκοβο και το σπίτι όπου έμενε η γιαγιά μου». Αυτό μετέδωσαν πολλά τοπικά κανάλια στο Telegram, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφία του υποτιθέμενου σημειώματος.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές, ούτε έχει επαληθευθεί η αυθεντικότητα του σημειώματος από ανεξάρτητη πηγή.

Ο Χόρομπετς φέρεται να έγραψε στο σημείωμά του ότι «δεν μπορεί να ζήσει με αυτό, αυτό που συμβαίνει είναι φρίκη και εφιάλτης», προσθέτοντας ότι αρνείται «να συμμετάσχει πια στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεσή της στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση και 144 τραυματίστηκαν. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος των επιδρομών ήταν ένα μαιευτήριο, σχολεία και διαμερίσματα.

Το εργοστάσιο Almaz-Antey

Η Almaz-Antey ασχολείται με την ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων συστημάτων αεράμυνας και αντιβαλλιστικών πυραύλων, αν και παράγει και πολλά άλλα όπλα.

Το εργοστάσιο της εταιρείας έχει χαρακτηριστεί από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ως ο κορυφαίος κατασκευαστής όπλων της χώρας. Ειδικεύεται σε προϊόντα αεράμυνας, όπως ραντάρ, συστήματα επιτήρησης εναέριου χώρου, πυραύλους εδάφους-αέρος, συστήματα καθοδήγησης και αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Military Today.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέπτεται τακτικά τις μονάδες του εργοστασίου. Τον Ιούνιο του 2023, πραγματοποίησε μια επίσκεψη για να επιθεωρήσει τα εργαστήρια παραγωγής προηγμένων κατευθυνόμενων πυραύλων που στελεχώνουν τα συστήματα αεράμυνας και χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το Tass.

Με πληροφορίες από Newsweek