Skip to main content

Το «καλό νέο της ημέρας» για το Ισραήλ, ότι δεν διατάχτηκε κατάπαυση του πυρός

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο αντίκτυπος και οι αντιδράσεις από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παρά τις ισραηλινές αντιδράσεις, χαιρετίστηκε και με κάποια ανακούφιση από το Τελ Αβίβ καθώς  το δικαστήριο δεν διέταξε τη την άμεση κατάπαυση του πολέμου στη Γάζα, ούτε αποφάνθηκε ότι διαπράττεται γενοκτονία.

Συγκεκριμένα, με την διαπίστωση  ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης, ζητήθηκε από το Ισραήλ, να λάβει όλα τα μετρα που διαθέτει προκειμένου να αποτραπούν πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα .

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

«Η διατύπωση δεν ήταν η ιδανική για το Ισραήλ, αλλά δεν προβλέπω ότι αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικές ή οικονομικές διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του», δήλωσε στην Washington Post ο Μπάρακ Μεντίνα , νομικός και καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει πολλά να γιορτάσει σήμερα, αν και είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες του είναι ανακουφισμένοι που δεν υπάρχει επίσημη εντολή να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε από την πλευρά της  η Ταμάρ Μεγκίντο, ανώτερη λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

Αν και το  Δικαστήριο απέφυγε να διατάξει την κατάπαυση του πυρός,«το Ισραήλ θα πρέπει να προσαρμοστεί» τόνισε  η Νταιάν Αμάν, καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση, το Διεθνές  Δικαστήριο  μπορεί να εκδίδει προσωρινές διαταγές γρήγορα και χωρίς πλήρη ανάπτυξη των στοιχείων προκειμένου να  σταματήσει παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών στην αρχή τους

Αίγυπτος: «Ανυπομονησία» να ζητηθεί  η άμεση κατάπαυση του πυρός

Η Αίγυπτος χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος «ανυπομονεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως έχει αποφανθεί το Δικαστήριο σε παρόμοιες περιπτώσεις», υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεών του.

Νετανιάχου: Εξωφρενική η κατηγορία για γενοκτονία, το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς

ΕΕ: «Να συμμορφωθεί το Ισραήλ με τις αποφάσεις»

Την πλήρη συμμόρφωση του Ισραήλ και της Χαμάς με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερντογάν: θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κατάπαυση  του πυρός

Για μια «πολύτιμη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την έκδοση προσωρινής διαταγής για τις «απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε ο Ερντογάν προσθέτοντας:

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας», κατέληξε ο Ερντογάν.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Αναγνώριση της δεινής κατάστασης στη Γάζα»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε την απόφαση μια μορφή «αναγνώρισης της δεινής κατάστασης στη Γάζα, όπου οι άμαχοι αντιμετωπίζουν την πείνα και σκοτώνονται καθημερινά σε επίπεδα πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι η απόφαση επίσης “αυξάνει το διακύβευμα για τους συμμάχους του Ισραήλ να υποστηρίξουν τη δηλωμένη δέσμευσή τους για μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με αυτή την απόφαση-σταθμό.

naftemporiki.gr