Skip to main content

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα

REUTERS/Amir Cohen

Το Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας

Τη λήψη όλων των μέτρων που διαθέτει προκειμένου να αποτραπούν πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης από το Ισραήλ, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν διέταξε ρητά την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα, επιτρέποντας την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Ισραήλ καλείται να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Χάγη και κουραφέξαλα»

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι. «Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Εξωφρενική η κατηγορία για γενοκτονία, το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς

Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατηγορία για γενοκτονία στη Γάζα.

Νετανιάχου: Εξωφρενική η κατηγορία για γενοκτονία, το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς

«Ο πόλεμος μας είναι ενάντια στους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι ενάντια στους Παλαιστίνιους αμάχους» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Είπε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε τους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο, ακόμη και όταν η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τον λαό μας».

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ