Skip to main content

ΗΠΑ: Η Αλαμπάμα εκτέλεσε θανατοποινίτη με αέριο άζωτο

Η διαδικασία κράτησε περίπου 22 λεπτά

Η Αλαμπάμα πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022. Αυτή τη φορά, η πολιτεία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο ασφυκτικού θανάτου του Σμιθ, με αεροστεγή μάσκα στο πρόσωπό του, που τον ανάγκασε να εισπνεύσει καθαρό άζωτο.

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στη φυλακή της Άτμορ επήλθε στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι. Είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της.

Η Αλαμπάμα ισχυρίστηκε ότι η νέα μέθοδος είναι «ίσως η πιο ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης που επινοήθηκε ποτέ». Αλλά οι δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων που ήταν παρόντες στο θάλαμο θανάτου υποδηλώνουν ότι ο θάνατος του Σμιθ ήταν κάθε άλλο παρά ανθρώπινος.

Η διαδικασία κράτησε περίπου 22 λεπτά. Ο Σμιθ φαινόταν να έχει τις αισθήσεις του για αρκετά από αυτά τα λεπτά. Ακολούθησαν αρκετά λεπτά κατά τα οποία ανάσαινε βαριά, μέχρι που σταμάτησε να αναπνέει. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Απόψε η Αλαμπάμα κάνει την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω. … Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως».

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές, ο Σμιθ είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θανατώθηκε με εισπνοή αζώτου.

Η Αλαμπάμα και δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη χρήση της ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε θανατηφόρες ενέσεις έχουν γίνει δυσεύρετα.