Skip to main content

Αλαμπάμα: Θα προσπαθήσουν δεύτερη φορά να εκτελέσουν τον ίδιο θανατοποινίτη με μη δοκιμασμένη μέθοδο

Ο θανατοποινίτης Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ

Θα είναι η πρώτη εκτέλεση με άζωτο - Ο ΟΗΕ λέει ότι ισοδυναμεί με βασανιστήρια

Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ πρόκειται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που θα εκτελεστεί με αέριο άζωτο. Καθώς περνάει τις τελευταίες μέρες της ζωής του ως θανατοποινίτης λέει ότι τον στοιχειώνουν οι σκέψεις της μη δοκιμασμένης διαδικασίας.

Την πρώτη φορά που ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ επρόκειτο να πεθάνει, οι δήμιοι της Αλαμπάμα είχαν αρκετές ώρες για να τον σκοτώσουν, σύμφωνα με το BBC. Έδεσαν τον καταδικασμένο σε θάνατο άνδρα στον λεγόμενο «θάλαμο θανάτου» του σωφρονιστικού κέντρου Holman και προσπάθησαν να του κάνουν ένεση με ένα θανατηφόρο μείγμα χημικών. Όμως απέτυχαν.

Ανήμποροι να βρουν φλέβα, διαδικασία η οποία του άφησε πολλές τομές, εγκατέλειψαν την προσπάθεια καθώς το ρολόι έδειχνε τα μεσάνυχτα και έληξε το ένταλμα της πολιτείας.

Ήταν Νοέμβριος του 2022. Τώρα, η Αλαμπάμα θα προσπαθήσει να τον σκοτώσει ξανά.

Αυτή τη φορά, η πολιτεία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο ασφυκτικού θανάτου του Σμιθ, με αεροστεγή μάσκα στο πρόσωπό του, που θα τον αναγκάσει να εισπνεύσει καθαρό άζωτο.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η μέθοδος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει.

Η τελική έφεση εξακολουθεί να εκκρεμεί αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του για ασφαλιστικά μέτρα. Ο Σμιθ πρόκειται να εκτελεστεί την Πέμπτη.

Η καταδίκη

Ο Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άντρες που καταδικάστηκαν το 1989 για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα, της Ελίζαμπεθ Σένετ, η οποία μαχαιρώθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έναντι αμοιβής 1.000 δολαρίων. Είναι ο μόνος άνθρωπος στη σύγχρονη Αμερική που θα οδηγηθεί δεύτερη φορά για εκτέλεση.

«Το σώμα μου απλώς καταρρέει, συνεχίζω να χάνω βάρος», είπε ο Σμιθ στο BBC σε γραπτές απαντήσεις.

Στην Αλαμπάμα απαγορεύονται οι κατά πρόσωπο συναντήσεις μεταξύ δημοσιογράφων και θανατοποινιτών. «Έχω ναυτία όλη την ώρα. Οι κρίσεις πανικού χτυπούν τακτικά… Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού με το οποίο αντιμετωπίζω καθημερινά. Βασανιστήρια, βασικά», έγραψε. Κάλεσε την Αλαμπάμα να «σταματήσει [την εκτέλεση]. Πριν είναι πολύ αργά».

Το κράτος υποστηρίζει ότι η εκτέλεση με άζωτο θα προκαλέσει απώλεια συνείδησης γρήγορα, αλλά δεν έχει παρουσιάσει κανένα εύλογο στοιχείο.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο καταστροφικών ατυχημάτων, που κυμαίνονται από βίαιους σπασμούς έως επιβίωση σε  κατάσταση φυτού, ακόμη και την πιθανότητα διαρροής αερίου από τη μάσκα και σκοτώνοντας άλλους στο δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου του ιερέα, που θα βρίσκεται εκεί.