Skip to main content

ΝΑΤΟ: «Όχι» Στοκχόλμης στην πρόσκληση Όρμπαν για διαπραγματεύσεις

Ο Ουλφ Κρίστερσον Pontus Lundahl /TT News Agency via REUTERS

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος»

«Άκυρο» έριξε η Στοκχόλμη στη Βουδαπέστη μετά την πρόσκληση του Όρμπαν στον Σουηδό ομόλογό του, Ουλφ Κρίστερσον, προκειμένου να συζητήσουν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η αναμενόμενη επικύρωση από την Τουρκία της σουηδικής προσχώρησης στη Συμμαχία φαίνεται να αφήνει μόνη την Ουγγαρία, κράτος μέλος της Συμμαχίας, που δεν θα έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

ΝΑΤΟ: Πρόσκληση Όρμπαν σε Κρίστερσον να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη

«Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης πέρυσι, η Ουγγαρία έδωσε στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου» με σκοπό την ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία επιφύλαξη, τόνισε ο Σουηδός ΥΠΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ σε μέσα ενημέρωσης, αντιδρώντας στην πρόσκληση Όρμπαν. «Ως εκ τούτου, δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνουν σήμερα διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το σουηδικό αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σήμερα η τουρκική Εθνοσυνέλευση αρχίζει να συζητά για την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος, και σύμφωνα με αναφορές η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ