Skip to main content

Τουρκία: Την Τρίτη η ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τελευταίο εμπόδιο η Ουγγαρία

Αύριο Τρίτη θα τεθεί υπό συζήτηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ψηφιστεί επί της επικύρωσης το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας τον περασμένο μήνα στο πρώτο βήμα της διαδικασίας της επικύρωσης.

Έτσι μια αναμονή ενός σχεδόν έτους, λαμβάνει τέλος.

Ερντογάν: Επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τα F-16

Απαιτείται επίσης κοινοβουλευτική έγκριση προτού υπογραφεί το πρωτόκολλο σε νόμο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η επικύρωση από την Τουρκία θα αφήσει την Ουγγαρία να είναι το τελευταίο εμπόδιο της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Από την αρχή της διαδικασίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αντιταχθεί στην υποτιθέμενη επιείκεια της Στοκχόλμης απέναντι σε ορισμένες κουρδικές ομάδες, τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν έθεσε την «ταυτόχρονη» πώληση από το αμερικανικό Κογκρέσο μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, τα οποία χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας, ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας από την Άγκυρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro