Skip to main content

ΥΠΕΞ Βελγίου: Άμεση εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων

EPA/OLIVIER MATTHYS

Ξεκάθαρο μήνυμα της βελγικής προεδρίας της ΕΕ

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άμεση εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή τη φορά, το μήνυμα το απέστειλε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο άλλωστε έχει και την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλυίου.

Η Χάτζα Λαχμπίμπ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «η Γάζα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος πείνας, επιδημιών. Η βία πρέπει να σταματήσει».

«Το μήνυμα εκ μέρους της βελγικής προεδρίας είναι ξεκάθαρο: Ζητούμε άμεση εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα», υπογράμμισε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως σκληραίνει την στάση του και εξακολουθεί να απορρίπτει τις εκκλήσεις. Χθες απέρριψε «κατηγορηματικά» τους όρους της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία η επίθεση ήταν «αναγκαίο βήμα» και μια «φυσιολογική απάντηση» μπροστά σε «όλες τις ισραηλινές συνωμοσίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Χαμάς ζητά τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών. Και να παραμείνει η Χαμάς άθικτη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου: «Απορρίπτουμε τις προτάσεις συνθηκολόγησης των τεράτων της Χαμάς»