Skip to main content

Ρον ΝτεΣάντις: Αποχώρησε από την κούρσα των Ρεπουμπλικανών με fake φράση του Τσόρτσιλ

REUTERS/Randall Hill

«Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το θάρρος να συνεχίζεις»

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, αφήνοντας ένα εμπόδιο λιγότερο για το φαβορί Ντόναλντ Τραμπ.

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή του, ο Ντε Σάντις δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Τραμπ ενώ έκλεισε αισιόδοξα την ομιλία του χρησημοποιώντας μια φράση που απέδωσε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μόνο που δεν ήταν του Τσόρτσιλ.

Στο βίντεο με την ανακοίνωση του Ντε Σάντις, το οποίο αναρτήθηκε στο X, ακούγεται να λέει: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το θάρρος να συνεχίζεις».

Σύμφωνα όμως με το International Churchill Society και τους μελετητές του Τσόρτσιλ, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πει αυτά τα λόγια.

«Βασίζουμε αυτό το συμπέρασμα σε προσεκτική έρευνα στον κανόνα των 50 εκατομμυρίων λέξεων από και για τον Τσόρτσιλ, συμπεριλαμβανομένων όλων των βιβλίων, άρθρων, ομιλιών και εργασιών του», είχε δηλώσει το International Churchill Society, απαντώντας το 2013 στον Αμερικανό γερουσιαστή Μαξ Κλίλαντ που απέδωσε ψευδώς τη φράση στον Τσόρτσιλ.

Η «λατρεία Τραμπ» γνωρίζει μόνο έναν Θεό στην Αμερική

Τα αποφθέγματα που αποδίδονται ψευδώς σε διάσημους ανθρώπους (zombie claims) είναι ευρέως διαδεδομένα και συνηθίζεται να επιβιώνουν στο διαδίκτυο χρόνια μετά την αποκατάσταση της αλήθειας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Poynter. Μάλιστα, όπως έχει εξηγήσει ο μελετητής Gerald Krieghofer στην Deutsche Welle, τα αποφθέγματα επιστρατεύονται για να δοθεί η εικόνα του ψαγμένου ομιλητή ενώ συχνά αποδίδονται εσφαλμένα σε διάσημους ανθρώπους για να τους προσδώσουν εγκυρότητα.

Ο Ρον Ντε Σάντις θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε πιθανότητες ακόμη και να να εκθρονίσει τον Τραμπ στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών. Η εκστρατεία του, ωστόσο, απέτυχε ηχηρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ανάμεσα στα προβλήματα που εντόπισαν οι επικριτές τους είναι ότι ήταν ότι παρέμενε «πολύ online» και επηρεαζόταν από τις ακραίες τάσεις στο Διαδίκτυο.

Τερμάτισε την εκστρατεία του στο Νιου Χάμσαϊρ, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους του.