Skip to main content

ΕΕ: «Να στηρίξουμε τον χριστιανισμό, και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης» λέει το ΕΛΚ

Τι αναφερεται στο προσχέδιο του μανιφέστου της ομάδας που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO

Η μεγαλύτερη συντηρητική ομάδα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θέλει να ενισχύσει δραστικά τη δύναμη φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, και να ακυρώσει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της μηχανής εσωτερικής καύσης σε όλο το μπλοκ έως το 2035, σύμφωνα με προσχέδιο του μανιφέστου της ομάδας που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.

Με μεγάλη έμφαση στον έλεγχο της μετανάστευσης και την έκκληση να «διατηρήσουμε τις χριστιανικές μας αξίες», το μανιφέστο αντανακλά την αυξανόμενη δύναμη των δεξιών ιδεολογιών σε όλο το μπλοκ.

Στο 14σέλιδο κείμενο ζητείται επίσης να διοριστεί επίτροπος άμυνας της ΕΕ που θα συντονίζει τις πολιτικές σε όλο το μπλοκ, ενώ παράλληλα να καταργηθεί ο ρόλος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ – που σήμερα κατέχει ο Ισπανός σοσιαλιστής Ζοζέπ Mπορέλ – υπέρ ενός «υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ».

«Οι εκπρόσωποι για την εξωτερική πολιτική που έχουν διοριστεί μέχρι σήμερα από τους Σοσιαλδημοκράτες έχουν συχνά αποτύχει να εκπληρώσουν τον ρόλο τους», αναφέρεται στο μανιφέστο, το οποίο περιλαμβάνει εισηγήσεις συντηρητικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Ταυτόχρονα, το ΕΛΚ λέει ότι η Europol – η υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος της Ένωσης – θα πρέπει να επεκταθεί “σημαντικά”, τριπλασιάζοντας το προσωπικό της από 650 υπαλλήλους σήμερα, σε 3.000, στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και των τρομοκρατικών απειλών.

«Απορρίπτουμε την πολιτική απαγόρευσης, των κινητήρων εσωτερικής καύσης»

Εξάλλου, το κείμενο προσφέροντας στήριξη στις βιομηχανίες ζητά την κατάργηση μιας από τις εμβληματικές πολιτικές της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρώην τσάρου της για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, δηλαδή την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035.

«Απορρίπτουμε την πολιτική απαγόρευσης, των κινητήρων εσωτερικής καύσης», αναφέρεται στο μανιφέστο, «και θα την επανεξετάσουμε το συντομότερο δυνατό».

Το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι, για την προστασία του κλίματος θα στηριχθεί σε «καινοτόμες ιδέες και εργαλεία, όπως η εμπορία των ρύπων, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η κυκλική οικονομία”, προσθέτοντας ότι θέλει να «αναπτύξει περαιτέρω την Πράσινη Συμφωνία».

Στο εκτενές έγγραφο περιλαμβάνονται και άλλες προτάσεις, όπως η κατάργηση της ομοφωνίας, επί του παρόντος για αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής .

Άλλα καυτά θέματα αντιμετωπίζονται έμμεσα ή αποφεύγονται εντελώς, ήτοι για το κράτος δικαίου, τα σχέδια διεύρυνσης της ΕΕ πέραν ή την εσωτερική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ της Επιτροπής και της Ουγγαρίας για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, το έγγραφο αναφέρεται γενικά μόνο στην τήρηση του δικαίου της ΕΕ, ενώ δεν διατυπώνει καμία πρόταση για τον τρόπο μεταρρύθμισης των θεσμών του μπλοκ – κάτι που τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο λένε ότι θα πρέπει να συμβεί εν μέσω οποιασδήποτε διεύρυνσης του μπλοκ.

Ένα τμήμα στο τέλος του εγγράφου με τίτλο “Ας διαμορφώσουμε την Ευρώπη” παραμένει κενό, ίσως για να συμπληρωθεί σε μεταγενέστερα σχέδια.

naftemporiki.gr