Skip to main content

Ισραήλ: Η πιο σφοδρή επίθεση εναντίον ενός μόνο στόχου της Χεζμπολάχ

REUTERS/Ronen Zvulun

Οποιαδήποτε κλιμάκωση κινδυνεύει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση

Δεκάδες επιδρομές σε περιοχή βαθιά εντός του νότιου Λιβάνου πραγματοποίησε την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της έντασης κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη σύγκρουση.

Ειδικότερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar, που συνδέεται με το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ανέφερε ότι 30 πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Ουάντι Σαλούκι. Πρόκειται, όπως μετέδωσε, για την πιο σφοδρή επίθεση, από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που πραγματοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις στη διάρκεια μιας ημέρας εναντίον ενός μόνο στόχου στον Λίβανο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ, η επίθεση είχε στόχο μια κοιλάδα βόρεια της λιβανικής πόλης Τύρου.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στις μεγάλες περιοχές του νότιου Λιβάνου.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσης τα πλήγματα στην περιοχή Ουάντι Σαλούκι, την οποία ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ εκμεταλλευέται για να επιτεθεί στο Ισραήλ. «Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πλήγματα εναντίον δεκάδων θέσεων της Χεζμπολάχ, στρατιωτικών δομών και οπλικών υποδομών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για να βάλει τέλος στις καθημερινές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχυρή μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν και θεωρείται μια από τις πιο βαριά ένοπλες μη ομάδες στον κόσμο. Εκτιμάται ότι έχει δεκαπλάσια στρατιωτική ικανότητα από τη Χαμάς και οι προηγούμενοι πόλεμοι με το Ισραήλ έληξαν χωρίς σαφή νίκη εκατέρωθεν.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση κινδυνεύει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση, πέρα ​​από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ για την κατάσταση στον Λίβανο. Πρόσφατη αξιολόγηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας διαπίστωσε ότι θα είναι δύσκολο για τον ισραηλινό στρατό να βγει κερδισμένο από μια τέτοια εξέλιξη, επειδή τα στρατιωτικά μέσα και οι πόροι του θα πρέπει να εξαπλωθούν σε πολλές περιοχές λόγω του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.