Skip to main content

Γάζα: Τελειώνει η εντατική φάση των επιχειρήσεων, λέει ο υπ. Άμυνας- Αποστάσεις από τον στρατό

(REUTERS/Amir Cohen)

Οι δηλώσεις του Γιοάβ Γκάλαντ- Πού διαφωνεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο ισραηλινός στρατός είναι κοντά στην ολοκλήρωση της πιο εντατικής φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεών του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη σχεδίου για τη μεταπολεμική Γάζα θα μπορούσε να πλήξει τη στρατιωτική εκστρατεία.

Η πιο εντατική φάση των μαχών έχει ολοκληρωθεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενώ πλησιάζει στο τέλος της και στις νότιες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Στη βόρεια Χαν Γιουνίς, στη νότιο Χαν Γιουνίς, στην ανατολική Χαν Γιουνίς, σε όλα αυτά τα μέρη, η δομή του τάγματος της Χαμάς έχει αποσυναρμολογηθεί και η ταξιαρχία Χαν Γιουνίς στην πράξη διαλύεται σταδιακά ως μαχητική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αργότερα τη Δευτέρα για τα σχόλια του Γκάλαντ, ο Ισραηλινός εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι οι μάχες στο νότο «θα μας πάρουν χρόνο». Ο στρατός έχει δουλειά να κάνει τόσο στο έδαφος όσο και στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο που κατασκεύασε η Χαμάς, είπε.

Οι αμερικανικές πιέσεις

Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια χαμηλότερης έντασης εκστρατεία στη Γάζα, όπου οι επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα του θύλακα, έχουν εκτοπίσει σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Πάνω από 23.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιέζει επίσης το Ισραήλ να καταλήξει σε ένα σχέδιο για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ επιθυμούν αυτό το σχέδιο να περιλαμβάνει την Παλαιστινιακή Αρχή που διοικεί τη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαφωνεί, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνήσει στη Γάζα. Από την άλλη, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την άποψη ότι η οργάνωση πρέπει να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον της Γάζας.